Орест Сарматський

З’явився незвичний гусячий стартап (Агро-новини)

вер15

Цікавий приклад кооперації використовує колишній військовий, а нині фермер Євгеній Божок в с. Піщанка Дніпропетровської області.

Для старту власного бізнесу - розведення птиці, він залучив кошти односельців, запропонувавши їм в кінці сезону повернути борг готовою продукцією із суттєвою знижкою від ринкової ціни.

Про це повідомляє agroreview.com.

Маючи досвід роботи у тваринництві, Євгеній Божок вирішив започаткувати власний бізнес - розводити гусей.

«Це більш трав'яна птиця, зерна споживає мало в літньо-осінній період, тому є можливість на цьому зекономити і виростити гарних гусей», - розповідає бізнесмен.

Фермер вирішив закупити птицю у Молдові. Гусенята цієї породи швидко ростуть, не хворіють, добре переносять кліматичні умови в Україні.

Кошти на придбання молодняка позичив у друзів та односельчан на тій умові, що восени поверне їх м'ясом зі знижкою 30%. Якщо когось зацікавить така кооперація надалі - той зможе вкласти кошти і у вирощування наступного виводку гусей.

1501
1501

Бізнесмен має подальші плани на розвиток фермерського господарства.

За словами фермера, гусак - не лише м'ясо, а й безвідходне виробництво. Гусячі пух та пір'я підуть у справу,  вироби з їх використанням можна буде відшивати на місцевій швейній фабриці: подушки, перини, куртки тощо.

Гусячі відходи (нутрощі, клюви тощо) можна домішувати до зерна і використовувати як корм для риби та раків. По суті, зайнятися паралельно ще одним видом діяльності.

Наприкінці сезону садівники підвищили ціни на персики

Більшість українських господарств завершують сезон реалізації персиків. На ринок постачають вже залишкові партії цих фруктів. При цьому, садівникам вдалося значно підвищити ціни на дану продукцію.

Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Виробники відвантажують останні партії персиків по 15-22 грн/кг, що в середньому в 1,7 разів дорожче, ніж тижнем раніше.

При цьому сезон реалізації персиків у цьому році завершується на 1,5 тижні пізніше ніж минулого року. Останні партії персиків фермери продають на 22-25% дорожче, ніж у кінці минулого сезону.

1502
1502

Більшість виробників виявили незадоволеність сезоном. Виробництво персиків було нижчим, ніж минулого року через примхи погоди навесні. Незважаючи на це, ціни на персики були в середньому на 20% нижчими, ніж у 2016 р. Така ситуація була зумовлена низьким попитом на продукт та конкуренцією з боку молдавських виробників.

Кореневий підігрів підвищив урожайність полуниці на 5%

Полуниця, що росте в теплицях із додатковим підігрівом дає більше ягід. Саме таким був результат експерименту, який провели вчені Вагенінгенського університету в Нідерландах. Експериментували з підігрівом субстрату на 2 та 4 градуси. Повідомляє landlord.ua

За результатами експерименту кореневий підігрів підвищив урожайність полуниці на 5%. При ще більшому підвищенні температури отримано на 15% ягід більше. Але коли температура зростала до максимуму, середня вага ягід падала.

1503
1503

Науковці помітили залежність результатів експерименту від пори року. З квітня по червень при підігріві субстрату на 4 градуси кількість ягід і загальна маса врожаю суттєво росла.

Нагадаємо, що в Україні кожного року в теплицях вирощується понад 500 тис. т продукції.

Вибір читачів за тиждень

Відео