Орест Сарматський

Гучний скандал на Форумі видавців із книгою про патріарха з Тернопільщини

Заставка

Видавництво Українського католицького університету звинуватило видавництво «Фоліо» у плагіаті.

У порушенні авторських прав та плагіаті «Видавництво УКУ» звинуватило харківське видавництво «Фоліо».

Йдеться, повідомляється у соцмережах, про книгу «Йосиф Сліпий. Спомини», яку «Фоліо» привезло на Форум видавців. Раніше книгу з такою ж назвою видало УКУ.

Директор «Видавництва УКУ» Володимир Нетак заявив, що «Фоліо» скопіювало частину їхньої книги «Йосиф Сліпий. Спомини». За його словами, йдеться про текст з 65 до 228 сторінки.

фол03
фол03

«Якогось «одного» тексту цих споминів, який можна було б «просто» взяти й видати, не існувало аж до появи нашої публікації. Існувала низка машинописних версій, де були відмінності, які були проаналізовані упорядниками і – на підставі певних критеріїв, прийнятих при публікації такого роду джерел – зведені в одну із зазначенням різночитань, виправленням помилок, уніфікацією правописних непослідовностей тощо. Тобто взяти і «просто» передрукувати можна тільки продукт складної праці упорядників і редакторів нашого видання, а не спомини самі по собі», – написав Володимир Нетак.

Він оприлюднив офіційний лист до видавництва «Фоліо» з вимогою припинити продаж цієї книги.

«Прошу вас зняти з випуску і продажу книгу. Надати публічні пояснення цьому кричущому випадку та повідомити «Видавництво УКУ» про вжиті заходи. В іншому випадку будемо змушені звернутись за захистом своїх порушених прав до компетентних органів», – йдеться у листі.

фоліо01
фоліо01

Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький сказав, що вперше чує про такі заяви. Хоча Володимир Нетак оприлюднив офіційний лист ще 13 вересня.

«Я не знаю про це. Якщо буде якийсь документ, чи судовий, чи щось, тоді я буду коментувати. Поки що я не бачу, що коментувати», – сказав Олександр Красовицький.

Додамо, що цього року «Видавництво УКУ» видало 3-є видання книги «Йосиф Сліпий. Спомини», упорядниками якої є Марія Горяча та о. Іван Дацько.

  Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео