Оксана Бучко

Тернополянам показали життя під час більшовицьких змін у комедії М.Куліша (фото)

DSCN9991

Історію про 7 перезрілих дівчат, що женуться за особистим щастям та втрачають свої примарні ілюзії на Блаженному острові, пережили тернополяни разом із київськими акторами 17 вересня. Комедією М. Куліша «Блаженний острів, або отак загинув Гуска» розпочали XV Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют», присвячений 130-річчю Леся Курбаса.  Тернополяни насолодились п’єсою у виконання акторів Київського академічного театру «Колесо».

Початок фестивалю зібрав повний зал глядачів, які жваво обговорювали п’єсу під час антракту.

- Виставу зробили динамічною, - ділиться враженнями доцент кафедри історії української літератури ТНПУ ім. В. Гнатюка Леся Вашків. – Двозначними моментами не спекулювали на сприйнятті глядача. Акторки, які зіграли 7 дочок, вдало зобразили темперамент кожної дівчини. Незважаючи на подібні плаття та зачіски, глядачі не могли сплутати героїнь через вираження емоцій під час гри. Акторка, яка зіграла німу дочку, добре справилась із відображенням виразних рухів. Також у виставі показали прекрасне сценічне вирішення – мінімум декорацій і вдало підібрані реквізити. Браво театру «Колесо» за подаровані тернопільським глядачам хороші емоції.

DSCN9992
DSCN9992

Історія п’єси сягає ще у 1913 рік , коли Куліш написав російськомовну комедію. Цей текст у 1925 році автор переробив на веселий фарс з життя міщанства, що показує страхи перед більшовицькими змінами і радість спогадів минулого. Як зазначив по завершенні вистави художній керівник та головний режисер Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Федір Стригун, комедія мала б стимулювати кожного українця переосмислити інформацію, якою він володіє, та зрозуміти важливість переорієнтації нашого суспільства.

До слова, «Тернопільські театральні вечори» проводять протягом тижня за підтримки влади та меценатів, серед яких компанія «Агропродсервіс». Тож жителів міста запрошують у драмтеатр на перегляд вистав кожного дня о 19:00 до 24 вересня. Із репертуаром можна ознайомитись ТУТ.

repfest
repfest

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео