Віра Олександрович

Уся надія - на малий і середній бізнес Тернопільщини

procent_foto

Підприємці Тернопільщини уже забезпечили до бюджету 260,5 млн грн єдиного податку.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Єдиний податок від малого підприємництва належить до тих податкових платежів, надходження якого стабільно і суттєво зростають і поповнюють бюджети місцевих громад, - наголошують у податковій.

Так, на початку вересня на податковому обліку у нашій області перебували понад 27 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності, які застосовують спрощену систему оподаткування. Зокрема, із 23 458 фізосіб-підприємців на спрощеній системі: 4 833 – платники першої групи, 12 849 – платники другої і 5 776 – платники третьої групи.

Серед 2 882 юросіб-платників єдиного податку третьої групи аж 196 використовують ставку 3%, 2 686 – ставку 5%, а ще 753 юросіб є платниками єдиного податку четвертої групи, - уточнили у податковій.

Загалом до місцевих бюджетів Тернопілля від представників малого підприємництва надійшло 260,5 млн грн єдиного податку. Зокрема, фізособи-підприємці сплатили 168,7 млн грн єдиного податку, а юрособи – 91,8 млн грн.

Нагадаємо, регіональний профіль малого і середнього бізнесу, а також експортний профіль Тернопільщини нещодавно розробили в Інституті економічних досліджень і політичних консультацій. Експерти виділили основні проблеми, із якими стикаються представники місцевого бізнесу. Серед основних негараздів – непередбачуваність державної економічної політики, корупція, а також недостатній доступ до фінансових ресурсів. Втім, експерти зазначили: хоча малих підприємств у нашому краї стає усе менше, вони демонструють збільшення обсягів реалізації. Це свідчить про зростання конкурентоздатності місцевого бізнесу. Тож не дивно, що дрібні підприємства нині реалізують третину продукції нашого краю, зростають при цьому і обсяги зовнішньоекономічної діяльності.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео