Оксана Бучко

Тернополяни цьогоріч постраждали від скажених білок

1-109

Два випадки із ризиком інфікування вірусом сказу виявили від початку року серед тернополян. Люди стали жертвами скажених білок із парку «Національного відродження». Інші укуси виявились безпечними. У Тернопільському обласному лабораторному центрі Держепідслужби від початку року зафіксували 469 таких випадків.

У Всесвітній день боротьби зі сказом тернопільський лікар-епідеміолог завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень міського відділу Тернопільського обласного лабораторного центру Держепідслужби Богдана Козяр розповіла про профілактику та лікування захворювання.

- Тернополянам варто звернути увагу на обережність під час поводження з тваринами, - говорить лікар. – Адже в більшості випадків укуси спровокувала поведінка людей.  Так, тернополяни ловили білку у парку, щоб відвезти у ветеринарну клініку. У тварини згодом виявили сказ. Уже почувши про такий випадок, неповнолітній тернополянин зізнався батькам, що його також кусала білка у тому ж парку «Національного відродження». Тож цих жителів міста щепили від сказу.

Якщо людину вкусила тварина, слід промити рану мильним розчином, обробити перекисем, накласти антисептичну пов’язку та звернутись в лікарню, де визначать потребу у вакцинації. Проблемою залишаєтсья забезпеченість вакциною, яка в місті не є достатньою, додає Богдана Козяр.

- Вакцина наявна в обласній дитячій поліклініці, - продовжила вона. - А в більшості випадків люди самі купують вакцину в аптеках або замовляють в Інтернеті.

У разі виявлення скупчення тварин, які становлять небезпеку, слід повідомляти у Тернопільський обласний лабораторний центр.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео