Єдиний в країні університет для школярів діє у Тернополі (фото)

3

Унікальний заклад у Тернополі може стати серйозним конкурентом звичайним школам та гімназіям, адже викладачі Університету для дітей УНІКідз допомагають розвинути юним студентам талант до навчання. Більше про саму специфіку навчання сайту ПРО.те розповіла співорганізатор проекту, сімейний психолог Людмила Богуцька.

– У чому полягає особливість навчання діток в УНІКідз?

– Дитина у віці 8-12 років потребує допомоги, щоб вбереглась її зацікавленість світом. Часто саме в цьому віці в діток перестають «горіти очі» від нерівномірного навантаження, рутинності навчального процесу, відсутності дослідницького досвіду, системи оцінок та інше. Для того, щоб було по іншому, ми і є. Ми пропонуємо дітям частково зануритись у студентську атмосферу і переконатись, що насправді все зовсім близько – наука поруч і може бути цікавою. Хочеться, щоб дитина, яка у нас отримує звання студента, прожила досвід юного науковця, який усе може вже тепер, і не обов’язково чекати дорослого життя, щоб визначитись, що саме обрати собі реалізацією. Розпочали роботу в травні 2017 літнім семестром. В загальному учасників лекцій та практичних воркшопів було понад 60 дітей. Осінній семестр буде довшим за тривалістю – від середини вересня і до кінця грудня. Працюватимемо двічі на місяць по суботах. Дуже хочеться наповнити дитячі серця рушійною силою розвиватись і нестримною енергією пізнавати світ.

Сам проект УНІКідз Університет для дітей створила громадська організація ЮНІКІДЗ у співпраці та за підтримки Тернопільського державного медичного університету імені  І. Я. Горбачевського. Розрахований на дітей віком 6-13 років. Метою проекту є підвищення мотивації до навчання та сприяння пізнавального інтересу дітей.

2
2

6
6

– Як заохочуєте діток до такого навчання, адже точні науки завжди здаються такими складними?

– Перше, ми ставимо завдання перед собою – створити такі умови, щоб вся інформація була прикріплена досвідом, який студент вже має, який поруч з ним в житті, в побуті. На практичних заняттях (воркшопах) наші діти отримують можливість діяти вже, це як репетиція, як спроба. Насправді, це безцінний досвід, бо вселяє віру дітей у власні можливості, при цьому не підкріплюється жодними оцінюваннями. Таким чином розвиваємо бажання і вміння дитини самостійно оцінити себе, опираючись на власні відчуття і внутрішні координати. Так зміцнюємо самоцінність. Ретельно ставимось до підбору лекторів, це, як правило, дійсні викладачі ВНЗ, практикуючі лікарі, науковці. Люди, які щиро люблять свою галузь науки, які поважають і люблять дітей. У літньому семестрі організовували Тиждень Науки, розпочинали його комплексом вправ тілесної інтеграції – оздоровча фізкультура та нейройога. До нас долучилась чемпіонка світу з пауерліфтингу Ліля Проць. Хочеться, щоб для наших дітей турбота про своє здоров’я ввійшла в правило.

9
9

8
8

– У звичайних школах приділити увагу кожній дитині не завжди виходить. Як зазвичай проходить заняття у вашому університеті?

– УНІКідз – це альтернативний освітній проект, ми не школа і не навчальний заклад. Маємо простір і свободу для творчості, повно ідей і багато талановитих друзів і колег. Стараємось бачити в кожній дитині, в кожному студентові його нахили і, головне, даємо можливість експериментувати.

Осінньо-зимовий семестр плануємо суботніми зустрічами – лекція, тривалістю до 1 години та практичний воркшоп, розрахований по часі до 1,5 години.

12
12

4
4

– Як батькам визначити, чи має дитина талант, потяг точних наук? Як правильно підтримувати захоплення вдома?

– Дисципліни, які ми пропонуємо в літньому та новому осінньо-зимовому семестрі: астрономія, фізика, оптика, анатомія, хімія, фізіологія, стоматологія, косметологія, неврологія, біологія, ботаніка та інші природничі та медичні науки. Це досить широкий вибір для того, щоб дитина змогла «потрапити» в своє. Просто одного разу відчути захоплення котроюсь з наук, котроюсь з можливих майбутніх професій. А тоді м’які і люблячі батьківські очі можуть подивитись на дитину поглядом, сповненим довіри і поваги. І будуть поруч, розділяючи з дитиною зацікавленість. Будуть запитувати, дивуватись і радіти, дивитись і читати. А більше нічого і не потрібно. Ну, хіба ще демонструвати своїм дітям, що доросле життя повне щастя, – коли батьки вміють радіти і теж мають свої цікаві захоплення, розвиваються і мають час на легкість, сміх і спонтанність.

Ми хочемо донести батькам і студентам, як важливо задумуватись  про власне призначення, про місію. Ставити собі запитання «Чим я можу бути корисний людству, що я люблю, що робитиму із задоволенням в житті?» І відповідати, роззираючись навколо, але відчуваючи себе. Це гарантований спосіб жити насиченим, повним, реалізованим, цікавим життям.

7
7

– У вашому закладі діти стають студентами у шкільному віці – складають сесії, мають залікові книжки. Що це їм дає? Це така підготовка до дорослого життя чи щось інше?

– У нашому проекті діти отримують залікові книжки, сертифікати успішності. У нас немає жодних оцінювань, лише самооцінювання, але в кардинально іншій системі. Студенти заповнюватимуть екзаменаційний лист, це своєрідна письмова пам’ятка суто для себе. Відповідають про те, чим обрана дисципліна може їм допомогти в житті, що з почутої інформації здивувало чи викликало радість, або смуток; про відомих дослідників в цій галузі, про українців-винахідників, про що б запитав їх при зустрічі та інше.

Діти в нашому проекті справді приміряють на себе професії. Жодного іншого аналогу профорієнтаційних програм ще не було, хоча ми не ставимо собі діагностичної мети. Лише практичні спроби, інформація, спілкування, доросла атмосфера і розвиток здатності опиратись на свої відчуття і враження.

14
14

 

– Випускник вашого університету – який він, які у нього перспективи?

– Надзвичайно приємно бачити, що проект викликає зацікавленість в дітей і в батьків. Зараз багато відповідальних і мудрих людей в постійному пошуку освітніх альтернатив. Бо нема часу очікувати на зміни систем і правил, час братись і діяти. Робити те, що вмієш, з тим, що маєш, там, де ти є. Саме це і пропонуємо дітям у нас – сміливо діяти, не боячись помилитись. Показуємо, що багато в житті залежить від них, що мають широкі можливості і завжди вибір є. Даємо відчути, що знання корисні, що можна отримувати радість від самого процесу виконання завдань. Доводимо що співпраця важлива, а конкуренція може бути здоровою.

– Тобто кожна дитина по-своєму УНІКальна, потрібно лише допомогти їй розвивати свої таланти?

– Так і звучатиме наше гасло – Світ УНІКальних студентів. Дійсно, важливо підтримати розвиток, зберегти зацікавленість, допитливість і постійно це підкріпляти своєю вірою в дитину, прийняттям її різних проявів. Бути в дорослій позиції, стійкими і зі здатністю бачити в дітях добре. І в собі. Будувати власне життя не на любові до дитини, а на любові до себе в першу чергу. Адже найцінніше, що можемо допомогти дітям розвинути, це вміння бути щасливими.

13
13

– Хто може стати нині студентом вашого закладу? Куди звертатися?

– Радо чекаємо абітурієнтів віком 6-13 років! Звісно, вступних іспитів не буде. Реєстрація і гарантоване зарахування за телефоном 0987703192. Всі новини, анонси та звіти на нашій сторінці у ФБ.

5
5

Наталія ЧЕРВАК

Вибір читачів за тиждень

Відео