4 жовтня в історії Тернопільщини

4

Цього дня народилися:

Гнатюк Михайло (1944, с. Бабинці Борщівського району Тернопільської області) — український вчений у галузі медицини. Доктор медичних наук (1990 р.), професор (1991 р.). Академік інтернаціональної інтегративної академічної антропології (1992 р.)

gnatyuk
gnatyuk

Годований Роман (1990, Тернопіль, Тернопільська область) — український футболіст, захисник луцької «Волині».

godovanyj
godovanyj

Горошко Ярослав (1957, с. Борщівка Лановецького району —  08. 06. 1994, м. Київ) — військовик. Підполковник. Герой Радянського Союзу (1988), звання присвоєно за мужність і героїзм у боях в Афганістані. Трагічно загинув.

yaroslav_pavlovych_goroshko
yaroslav_pavlovych_goroshko

Ковальчук Галина (1946, с. Ласківці Теребовлянського району — 06. 01.2001, м. Хоростків Гусятинського району) — художниця (декоративно- ужиткове мистецтво). Член НСХУ (1993). Учасниця виставок у Тернополі, Львові, Києві, Москві (1986, нині РФ), Німеччині

kovalychuk-galina-mihaylivna
kovalychuk-galina-mihaylivna

Круть Микола (1973, м. Тернопіль) - начальник управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради.

krut
krut

Тушицька Марія (1897, м. Збараж —  рік і місце смерті невідомі) — живописець, скульптор. Серед творів: пейзажі, натюрморти, жанрові картини, декорації до вистав Українського театру в м. Ужгород, скульптури, портрети

Маруняк Олена (1989, м. Тернопіль) – бандуристка, краєзнавець, хоровий дириґент. Автор і ведуча передач “Народознавчі студії” (Тернопільське обласне радіо), культурно-мистецьких публікацій до Тернопільського Енциклопедичного Словника.

marunyak
marunyak

Мацієвський Михайло (1957, с. Чагарі Гусятинського району) – господарник, музикант, співак

matsiyevskyj
matsiyevskyj

Сергійчук Петро  (1899, с. Борщівка, нині Лановецького району – травень 1985, там само) – педагог, ботанік, громадський діяч.

Цей день в історії Тернопілля:

1667 – неподалік Підгайців зупинилося польське військо під орудою Собеського, дізнавшись про появу татар і козаків Дорошенка у Галичині.

1871 - відкриття залізничної гілки Тернопіль-Підволочиськ.

1872 – австрійські війська покинули Бучач і вирушили в напрямку Чорткова.

1930 - польські улани обступили с.Урмань Бережанського району і почали пацифікацію. Тоді побили 7 провідних членів української урманьської громади, а згодом – 30 юнаків, які були найдіяльнішими в місцевих товариствах, вчинили погром читальні та приміщень громадських організацій.

1947 - виповнилось 5 років із часу організації перших збройних груп повстанців. Напередодні цієї річниці в Борщівський район прибув крайовий провідник ОУН Василь Бей (псевдо «Улас»). Він зустрівся з активом збройного підпілля регіону на базі Чортківського надрайонного Проводу, який якраз і розташовувався у печері «Озерна» поблизу Стрілківців. Під час зустрічі повстанці тоді вишикувались під просторим склепінням підземної зали, і Василь Бей зачитав перед ними наказ Проводу про нагородження Хрестом заслуги сотника Володимира ,який втратив зір у лавах УПА, а також про присвоєння військових звань іншим бійцям. Тоді ж він повідомив, що ОУН та рештки УПА зливаються в одну організацію — збройне підпілля ОУН-УПА... Те місце схову в печері не могли викрити майже два роки.

2009 - відкрито пам’ятну дошка в смт Підволочиськ Заяцю Павлу – учаснику національно-визвольних змагань.

2014 - поблизу с. Миколаївка Волноваського району Донецької області загинув військовик 72-ї окремої механізованої бригади Рава Андрій, уродженець с. Футори Зборівського району.

4 жовтня — прекрасний привід проявити любов до братів наших менших, адже саме в цей день відзначають Всесвітній день тварин. Це свято шанують не тільки представники природоохоронних організацій, а й просто звичайні люди, в житті яких тварини займають особливе місце.

Вперше це свято відзначали в 1931 році, коли відповідне рішення про його заснування прийняли засідателі Міжнародного конгресу прихильників громадського руху з захисту природи. Цей захід відбувся у Флоренції.

Заступником всіх тварин у католицизмі вважається Франциск Ассизький. Його пам'ять шанують 4 жовтня. Саме тому для святкування була обрана саме ця дата.

В цей день різні товариства по захисту прав тварин проводять акції у багатьох країн світу. Вони закликають людей відмовитися від необдуманого знищення тварин заради задоволення своїх далеко не найголовніших потреб.

Крім того, День тварин — це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї.

 

0_20a04_a61796b2_xl
0_20a04_a61796b2_xl

6 грудня 1999 року Генеральна Асамблея проголосила період з 4 по 10 жовтня Всесвітнім тижнем космосу, з тим щоб відзначати той внесок, який вносить космічна наука та техніка у поліпшення добробуту людини. Зазначені дати воскрешають в пам’яті такі події, як запуск 4 жовтня 1957 року першого штучного супутника Землі «Супутник I» і вступ в силу 10 жовтня 1967 року Договору про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору.

Вперше ідея заснувати Світовий тиждень космосу виникла на 3-й Всесвітній конференції ООН з космосу. На цьому форумі делегація Марокко висунула пропозицію про проголошення 20 липня Всесвітнім днем космосу, приурочивши цю дату до дня висадки експедиції США на Місяць.

Пропозиція Марокко була сприйнята дуже неоднозначно. Більшість делегацій висловилися на підтримку ідеї проголошення спеціального Всесвітнього дня космосу. Проте сама дата викликала широку дискусію.

Російська делегація, підтримавши в принципі саму ідею, тим не менш, не могла погодитися з датою 20 липня, тому що вона не цілком коректна і справедлива з історичної точки зору. На думку російської делегації, космічна ера в історії людства почалася 4 жовтня 1957 року, коли СРСР вперше в світі здійснив запуск першого штучного супутника Землі. З урахуванням цієї аргументації російська делегація внесла поправку до марокканської пропозиції, і запропонувала 4 жовтня в якості дати Всесвітнього дня космосу. Росію активно підтримали Білорусія, Казахстан, Узбекистан, Китай, Індія, Куба, ПАР і ряд інших країн.

Деякі інші країни внесли зустрічну пропозицію - відзначати цю дату 10 жовтня, коли набув чинності Договір по космосу. А представник ФРН навіть запропонував передати це питання для опрацювання до Комітету ООН з космосу.

У розпал дискусії несподівану пропозицію вніс делегат Ірану. Він запропонував святкувати не Всесвітній день космосу, а Світовий тиждень космосу, який можна було б почати 4 жовтня і закінчити 10 жовтня.

Така несподівана пропозиція знайшла підтримку у більшості країн, в тому числі, і у Росії, бо вона спиралася на дві важливі для неї дати. Це запуск першого штучного супутника Землі і набуття чинності Договору з космосу, який був розроблений з ініціативи СРСР. Пропозиція про Всесвітній тиждень космосу була підтримана учасниками конференції одноголосно.

1400659284_big_9016_oboi_kosmos
1400659284_big_9016_oboi_kosmos

Іменини сьогодні святкують Агнія, Андрій, Данило, Дмитро, Євсевій, Зенон, Йосип, Іпатій, Ісак, Кіндрат, Лаврентій, Мелетій, Нестор

Вибір читачів за тиждень

Відео