Щоб отримати пільгову пенсію, тернопільські прокурори почнуть масово звільнятися до кінця цього року?

й

Днями у Верховній раді схвалили пенсійну реформу, відповідно до якої, окрім усіх інших нововведень,  позбавляють права на пільгову пенсію деякі категорії населення. Серед них: прокурори, держслужбовці, наукові працівники, депутати, працівники дипломатичної служби. Це може призвести до масового звільнення працівників цих професій, які вийшовши на пенсію достроково, можуть отримати її пільговою.

Відповідно до нововведеної пенсійної реформи на жителів Тернопільщини чекають наступні зміни:

  1. З 1 жовтня 2017 року всі пенсії незалежно від року призначення будуть перераховані за єдиними правилами за матеріалами пенсійних справ. При перерахунку буде використовуватись: єдиний показник середньої зарплати за останні 3 роки (2014-2016) у розмірі 3 764,4 грн; оновлений показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян на рівні 1452 грн. Однак торкнеться ця реформа і майже 1 млн пенсіонерів, які не мали необхідного стажу та отримували пенсію у розмірі 949 грн. З першого жовтня їхня пенсія становить 1373 грн. Також, . Близько 5,6 мільйонам пенсіонерів — 50% від загальної кількості — підвищать пенсії. В середньому вони зростуть на 692 грн.
  2. Позитивною зміною є те, що уже провадили автоматичну індексацію, тобто кожного разу при інфляції та зрості середньої зарплати пенсії перераховуватимуться автоматично.
  3. З'являється три можливих варіанти виходу на пенсію. З 2018 року — в 60 років при стажі 25 років, а не 15 як зараз, в 63 роки при стажі 15 років. Щороку вимоги до стажу будуть збільшуватися на рік. Поріг страхового стажу буде поступово підніматися і до 2028 року досягне 35 років. Однак, зберігається право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років); військових – учасників бойових дій (55 років); ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років); артистів (за наявності вислуги від 20 до 35 років); журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій; «чорнобильців» (із зниженням пенсійного віку).
  4. Однак саме нарахування страхового стажу змінилося, якщо раніше рік страхового стажу множився на коефіцієнт 1,35, що впливало на розмір пенсії, то тепер цей коефіцієнт становить - 1.
  5. До страхового стажу дозволено включати такі періоди роботи окремих категорій населення.

2
2

По-перше — це періоди ведення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування з 1 січня 1998 до 31 грудня 2000 року — у випадку надання довідки про реєстрацію підприємця. Для тієї ж категорії буде рахуватися період з 1 січня 2001 року до 31 грудня 2017 — за умови сплати підприємцем страхових внесків, незалежно від сплаченого розміру.

По-друге — для військових — це період проходження військової служби до 31 грудня 2017 включно.

По-третє — для жінок, які народили та виховують дітей — відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами та по догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку.

По-четверте — для студентів — роки навчання на стаціонарі у вишах, а також навчання в аспірантурі і докторантурі. За умови сплати страхових внесків.

  1. Окрім того, якщо стажу не вистачає, можна доплатити страхові внески за періоди, коли вони не сплачувались. Однак купити страховий стаж можна терміном не більше як два роки.
  2. Найцікавіше те, що реформою також передбачено, що з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пільгових пенсій для прокурорів, держслужбовців, наукових працівників, депутатів, працівників дипломатичної служби.
  3. Скасовується обмеження виплати пенсій для пенсіонерів, які працюють. Пенсіонер, який заробив собі пенсію, з 1 жовтня 2017 буде отримувати її в повному обсязі.

Матеріал написаний на основі повідомлення Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю  Секретаріату Кабінету міністрів України.

Вибір читачів за тиждень

Відео