Віра Олександрович

Тернополянам пропонують «електронного помічника» - на 24 години

Елект_кабінет

Електронний кабінет платника податків забезпечує можливість спокійного користування упродовж 24-х годин щодня.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Треба пройти електронну ідентифікацію онлайн

Нагадаємо, відповідно до пп. 17.1.13 і 17.1.14 п. 17.1 ст. 17 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), платник податків має право самостійно обирати спосіб взаємодії із контролюючим органом в електронній формі через «електронний кабінет», якщо інше не встановлено ПКУ, і реалізовувати через нього права і обов’язки, передбачені ПКУ і які можуть бути реалізовані в електронній формі засобами електронного зв’язку.

У п. 49.3 ст. 49 ПКУ йдеться: «податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів»:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

- За ст. 42 прим. 1 ПКУ платник податків стає користувачем «електронного кабінету» та набуває право подавати звітність в електронній формі і вести листування засобами електронного зв’язку після проходження електронної ідентифікації онлайн із використанням електронного підпису, причому із дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу і цифрового підпису або тих сервісів ідентифікації, використання яких дозволяється методологом електронного кабінету, - пояснюють у податковій.

Можна обрати спосіб взаємодії із контролюючим органом

Єдиною підставою для відмови у проходженні ідентифікації платника податків в «електронному кабінеті» є недійсність цифрового підпису, у тому числі - у зв’язку із закінченням строку дії сертифіката відкритого ключа.

Платник податків, який пройшов ідентифікацію в електронному кабінеті, самостійно визначає спосіб взаємодії із контролюючим органом, а саме - у загальному порядку чи в електронній формі, - додають у податковій. - Про це він робить відповідну позначку в електронному кабінеті із одночасним обов’язковим зазначенням своєї електронної адреси (чи адрес). У разі її зміни платник податків зобов’язаний не пізніше наступного робочого дня внести уточнення до своїх облікових даних в «електронному кабінеті».

Починаючи із дня, наступного за днем обрання платником податків електронної форми взаємодії з контролюючим органом через електронний кабінет, крім вихідних та святкових днів, взаємодія між ними, яка може бути реалізована в електронній формі засобами електронного зв’язку, здійснюється через електронний кабінет.

Платник податків має право в будь-який момент відмовитися від електронної форми взаємодії із контролюючим органом, - продовжують у податковій. – Варто лише надіслати відповідне повідомлення через «електронний кабінет». Починаючи із дня, наступного за днем надіслання такого повідомлення, взаємодія платника податків з контролюючим органом в електронній формі припиняється і здійснюється в загальному порядку, встановленому ПКУ.

Отже, робота в «електронному кабінеті» – це насамперед зручність для платника податків. Адже новація працює постійно - 24 години на дату кожного календарного дня, крім часу, необхідного для його технічного обслуговування.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Проведення технічного обслуговування «електронного кабінету» у день, на який припадає граничний строк подання податкових декларацій, і з 8 до 20 години будь-якого іншого календарного дня забороняється!

Вибір читачів за тиждень

Відео