Віра Олександрович

Гуманітарний товар: що варто знати тернопільським підприємцям

SONY DSC

На Тернопільській митниці ДФС говорили про особливості митного контролю і митного оформлення товарів «гуманітарної допомоги». Тема – без перебільшення актуальна.

Як повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області, це була зустріч фахівців митниці із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), декларантами і митними брокерами Тернопільщини. Усе - із метою роз’яснення основних змін митного законодавства. Учасників заходу привітала начальник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Працівники митниці ознайомили присутніх із організацією  роботи щодо митного контролю і митного оформлення товарів «гуманітарної допомоги».

- Гуманітарний товар пропускається через митний кордон України у першочерговому порядку без обов’язкового попереднього митного декларування і без надання забезпечення сплати митних платежів, передбаченого розділом X Митного кодексу України, за умови наявності його отримувача у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, - пояснює Оксана Антонович.

Натомість митні брокери, які здійснюють декларування товарів у зоні діяльності відповідної митниці, забезпечують декларування гуманітарних товарів за графіком, який затверджує керівник митниці.

- Митне оформлення гуманітарного товару здійснюють тільки після проведення відповідного санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю, - уточнили на митниці. - До отримання відповідних дозволів контролюючих органів гуманітарний товар передається на тимчасове зберігання під митним контролем отримувачу такої допомоги.

Під час заходу учасники також обговорили основні порушення митного законодавства при переміщенні товарів «гуманітарної допомоги». Наприкінці зустрічі присутні відзначили, що в умовах законодавчих змін важливим для підприємців є належний рівень знань законодавства. Тож такі заходи - вкрай необхідні і пізнавальні, а налагоджена взаємодія підрозділів Тернопільської митниці ДФС і учасників ЗЕД є запорукою розбудови взаємовигідної співпраці.

Фото, надане Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео