Оксана Бучко

Грошові документи та агітаційні матеріали ОУН-УПА показали тернополянам (фото)

DSCN9677

Документи про програму, грошові угоди, агітаційну кампанію, а також інформаційну-видавничу діяльність ОУН-УПА зібрали в експозиції Тернопільського обласного архіву. Виставку під назвою «В нас єдина мета – Україна свята» відкрили до 75-річчя УПА 12 жовтня.

- Експонати діляться на дві тематичні  частини, - розповідає заступник начальника відділу інформації та використання документів державного архіву Тернопільської області Ольга Дишлюк. - Перша - це програма ОУН-УПА, що включає такі документи: постанова УГВР «Про визнання дня 14 жовтня 1942 року днем повстання УПА та встановлення цього дня святковим», розпорядження про встановлення адміністрації на теренах України, видане головною командою УПА, листівка «УПА бореться проти імперіалістів і імперій», «Короткі описи боїв відділі УПА – «Лисоня», грошові документи – біфони, грипси зв’язкових. Другий розділ представлений агітаційними матеріалами. Серед них можна знайти підпільну газету ОУН «Інформатор», перший і єдиний номер газети «Голос правди», який повстанці Тернопільщини намагались створити на противагу прорадянській обласній газеті «Вільне життя» у 1948 році. Вражає ще один документ – це указ Президії Верховної Ради УРСР про заборону колишнім керівникам і активним учасникам українського національного підпілля повертатись в західні області України, виданий у 1956 році.

DSCN9669
DSCN9669

Мета виставки – відкрити пласт історії про діяльність УПА для молоді на Тернопільщині. Кожен охочий зможе відчути себе у шкурі повстанця. Для цього в області також відродили меморіальний комплекс на території колишнього штабу УПА – у селі Антонівці Шумського району. Там облаштували криївку, пекарню, конюшню та ін. Вже завтра, 13 жовтня, в селі розпочнуть молодіжне таборування. А 14 жовтня нагородять родин очільників УПА на Тернопільщині. А також освятять повстанську ікону, яку написав тернопільський художник Богдан Ткачик.

Детальніше про програму святкування 75-річчя створення УПА на Тернопільщині «ТЕРЕН» писав ТУТ.

DSCN9674
DSCN9674

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео