Віра Олександрович

П’ятниця 13-те: чи варто її боятися, пояснює тернопільський священик

ще11

Уже завтра ми перегорнемо календар і там буде напис, який навіть у ХХІ столітті лякає багатьох - п’ятниця 13-те. Чи варто боятися цієї магічної цифри, «Терен» запитав у тернопільського священика.

Нагадаємо, 13-е число випадає на п'ятницю від одного до трьох разів на рік. Приписують цьому дню містичне значення досить давно. І от чому: у цей день зливаються два символи - гріховний день «п'ятниця», коли Єва дала Адаму яблуко (звідси і приказка «п'ятниця-розпусниця») і «чортова дюжина», тобто число «13». За версією джерел, саме у п'ятницю розіп’яли Ісуса Христа, а зрадник  Іуда Іскаріот був 13-м учнем.

- Так, дехто цієї дати побоюється. Але я скажу так: усе залежить від глибини нашої релігійності, - розповідає синкел із питань стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ), доктор історичних наук, отець Віталій Козак. – Якщо релігійний складник не є для людини природним, якщо він не заповнений дійсно чимось справжнім, то «святе місце порожнім не буває»… Порожнина заповнюється чимось іншим… Зокрема, і такими речами, як страх перед п’ятницею 13-го.

пятниця 13
пятниця 13

Саме це, на думку отця, визначає рівень релігійності християнина, тобто силу його віри.

- Я претендую на набагато глибшу релігійність, - додає він. – Думаю, багато людей також її мають. Але для поверхневих людей властиві такі складники релігійності, які ми називаємо забобонами. Звісно ж, я ані чорних котів, ані п’ятницею 13-го не боюся… І раджу іншим також по-іншому до таких забобонів ставитися…

Довідка. Страх перед номером «13» - це хвороба, вважають медики. Назва недуги - трискайдекафобія. Спеціалісти впевнені: справа - не у магічній цифрі, а в самих людях, які налаштовують себе на неприємності. До слова, трискайдекафобія розповсюджена тільки в країнах християнської культури.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео