Бучацьку ратушу нарешті відреставрують?

Яка з вулиць Бучача носитиме ім’я родини Нестайків? Про це та інші питання говорили на XVIII сесії Бучацької ради VII скликання 3 жовтня.

Коротко про головне. Загалом, це засідання виявилося не таким затяжним, як інші. Та й у порядку денному було всього 2 питання. Земельні обговорили за годину, а тоді мова пішла про внесення змін до міського бюджету. Про це пише buchachinfoport.com.

Поспішаємо повідомити, що до 14 жовтня 2017 року на фасадах усіх шкіл міста повинні бути встановлені меморіальні дошки з нагоди 75-ї річниці створення УПА. На це виділили 13,5 тис. грн. Трохи більше 11 тисяч гривень потрібно на встановлення камер зовнішнього відеоспостереження. За словами О. Чука, 11 камер вже встановлено, 9 з яких працюють. На прохання депутатів про оприлюдення інформації щодо їх розташування, промовець повідомив, що це не для преси, зважаючи на суботнє пограбування ювелірного магазину. На ремонт куполу і хреста на монастирі отців Василіян вирішили виділити 10 тисяч гривень. Для порівняння, на всі роботи з відновлення, ремонту та встановлення потрібно близько 250 тисяч.

А от яка з центральних вулиць міста носитиме ім’я родини Нестайків, залишили на обговорення мешканців міста. Який стосунок має український дитячий письменник до Бучача? – Все дуже просто: тут, так би мовити, працював його прадід – о. Порфирій, священик УГКЦ та співробітник при деканальній церкві святого Миколая, його дід  – о. Денис – багаторічний парох м. Бучача, бучацький декан УГКЦ, його батько – Зеновій – закінчив гімназію у Бучачі, та й сам письменників неодноразово бував на рідній землі своїх предків. Саме із його славнозвісних “Тореадорів із Васюківки” реготали школярі, захоплювалися на Міжнародному кінофестивалі в Мюнхені у 1968 році та на Міжнародному фестивалі в Алегзандії, Австралія 1969 року, де письменник отримав гран-прі та головну премію, відповідно.  До речі, в Україні лише у Бердичеві, Дніпрі, Києві, Люботині та в с. Мар’янське, що на Дніпропетровщині, є вулиця Всеволода Нестайка.

Фінальна частина сесії просто вбила. Йшлося про ратушу. У понеділок на культурно-мистецький проект приїжджав С. Барна, який оглянувши витвір Меретина і Пінзеля був трохи не задоволений тим. що споруду ще не відреставрували. Він звернувся до міського голови з наказом-проханням про те, щоб у 2018-2019 роках таки завершити реконструкцію. Про це і повідомив мер на сесії, зазначаючи, що для закінчення відновлення потрібно 10, 5 млн. грн. З близько 8 млн. грн. пообіцяв допомогти С. Барна, а решту потрібно нагбирати з міського бюджету. “Щось продамо”, – відповів мер із багатозначною посмішкою. Що він мав на увазі? Можливо, погодиться продати службове авто?

Вибір читачів за тиждень

Відео