Замки Тернопільщини пропонують передати в оренду

toky2

Замки Тернопільщини є найбільшою гордістю регіону і водночас головним болем. Багато з них сьогодні перебувають у зруйнованому стані і перспектив їх відновлення не багато. Найбільша проблема із замками, які знаходяться у маленьких селах. Ті через мізерні бюджети не можуть їх не те що відновлювати, а й утримувати…

Питання утримання та відновлення замків порушили на черговому засіданні туристичної ради регіонів, пише gazeta1.com.

– Низка замків Тернопільщини перебуває на балансі місцевих рад. Наприклад, Токівський замок знаходиться на балансі Токівської сільської ради. Токи апріорі не мають ресурсів і село ніколи не вкладатиме коштів у відновлення замку, який перебуває на його території. Така ж ситуація в Сидорові. І ще багато інших замків, – каже голова Тернопільської ОДА Степан Барна. – Треба на державному рівні підняти проблематику щодо передачі замків в оренду приватним особам та комерційним структурам з метою їх розвитку. Інший варіант – розглянути можливість їх передачі на баланс держави, яка б їх утримувала. Чому така ситуація складається? Тому що у Тернопільській області 34 замки. Державний історико-архітектурний заповідник у Збаражі обслуговує тільки 11. Він отримує фінансування з державного бюджету. Наприклад, у минулому році за державні кошти було відкрито дзеркальну залу Вишнівецького палацу. Зараз здійснюється його реконструкція. Сума витрат становить майже 10 млн. грн. Але що робити з малими замками, котрі знаходяться за межами історико-архітектурного заповідника, не зрозуміло. І це є неабиякою проблемою.

Зараз область намагається вирішити це питання власними силами. Кілька років тому було започатковано свято замків. Це розважальні заходи, які проходять на території фортець. За словами Степана Барни, кошти, отримані під час святкування, спрямовують саме на відновлення замків і фортифікаційних споруд.

Крім того, у рамках підготовки до святкування проходять толоки. Це дозволяє прибрати територію, а згодом підтримувати її у чистоті.

Як повідомив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, держава вже має певні напрацювання у цьому плані. Бо, як з’ясувалося, з такою проблемою зіткнулась не тільки Тернопільщина. Більше того, в країні є чимало інвесторів, які самі виступають із пропозиціями вкласти кошти і здійснювати свою діяльність в історичних спорудах.

– Ми плануємо запровадити проект приватно-державного партнерства. До кінця року має бути прийнято закон, який врегулює ці питання. Палац – це унікальна історична споруда. Якщо є ініціатива громади, її можна втілювати у життя. Якщо ні, то є інший варіант. Державно-приватне партнерство передбачає, що власником об’єкта й надалі залишається держава. Приватний партнер вкладає певну суму інвестицій у реставрацію та обслуговування. При цьому він заробляє на послугах. Є відповідна формула, яка визначає, коли приватна структура може відпрацювати кошти, які вона вклала. Це може бути і 30 років, і 50, усе залежить від суми вкладень, – каже Михайло Тітарчук.

Степан Барна наголосив, що Тернопільщина готова стати експериментальним майданчиком в реалізації цього проекту.

– На Тернопіллі знаходиться третина усіх замків, а саме 34, тому дуже важливо популяризувати такі історичні та культурні речі. І якщо Парагвай називають островом у Латинській Америці, то, напевно, Тернопілля можна назвати туристичним «островом» в Україні, – наголосив Михайло Тітарчук.

Вибір читачів за тиждень

Відео