Орест Сарматський

Мистецьку «мега-бомбу» побачив Тернопіль (фото)

заставка03 (Copy)

Альбом-монографію про видатну особистість, художницю з Тернопільщини презентовано в етногалереї «Спадок».

Запрошені на непересічну імпрезу митці зі Львова назвали нове видання справжньою мистецькою «мега-бомбою».

Адже насправді, чогось подібного досі про Ярославу Музику не було написано, сказала, відкриваючи зустріч, куратор проекту Тетяна Фарина.

Про ілюстративний альбом «Призначення – природне, як небо. Ярослава Музика:життя і творчість» " розповіла автор книги, мистецтвознавець зі Львова Євстахія Шимчук. Вона опрацювала величезний пласт унікальних архівних документів, щоб окреслити читачам узагальнений образ художниці модерного типу, борця, і, водночас – делікатної жінки. Євстахія Шимчук наголосила на тому, що період, в який працювала Ярослава Музика, був часом, коли швидкоплинна зміна поколінь сприяла створенню у Львові осердя дуже творчих і неспокійних людей — Асоціації незалежних українських митців, які працювали задля того, щоб в місті почала діяти Академія мистецтв.

t02 (Copy)
t02 (Copy)

Оксана Біла, заступник генерального директора з наукової роботи Національного музею імені Андрея Шептицького закцентувала увагу присутніх на тому, що текст книги – надзвичайно емоційний та насичений, він веде нас сторінками життя та творчості знаної мисткині, якій поталанило бути серед тієї плеяди, яка формувала українську мистецьку еліту, українську мистецьку думку.

t03 (Copy)
t03 (Copy)

Під час презентації альбому виступили голова обласної організації Національної спілки художників України Ігор Дорош, директор обласного краєзнавчого музею Степан Костюк, який, до речі, приніс на зустріч кілька творів Ярослави Музики, що зберігаються у музейних фондах, професор, художник зі Львова Микола Шимчук, художниця, громадська діячка, яка особисто знала Ярославу Музику, львів’янка Олександра Крип’якевич.

Теплі слова про автора книги-альбому та упорядників видання прозвучали і від подружжя Тараса та Ірини Демкур, які фінансового підтримали проект.

Скажу відверто, тернополяни завдяки львівським гостям відкрили для себе нашу славетну землячку Ярославу Музику, яка, за те, що була зв'язковою Шухевича, пройшла через радянські табори, але залишилася незламна духом і творила неймовірні шедеври. Монографія «Призначення — природне, як небо. Ярослава Музика: життя і творчість» допомагає відкрити не лише Ярославу Музику, а й ціле мистецьке середовище. Дякуємо львів'янам за подароване свято, цікаву та пізнавальну презентацію, - сказав Тарас Демкура на завершення мистецької імпрези.

t04 (Copy)
t04 (Copy)

t05 (Copy)
t05 (Copy)

t06 (Copy)
t06 (Copy)

t07 (Copy)
t07 (Copy)

t08 (Copy)
t08 (Copy)

t09 (Copy)
t09 (Copy)

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео