Оксана Бучко

Що допоможе тернопільським учням вчитись краще?

Kids in their room ready for their closeup

Задатки і таланти дитини не обов’язково сприятимуть її успішності у навчанні. Для того, щоб ці якості проявились якнайкраще, потрібно створити сприятливу атмосферу. Правильно оформлене шкільне приміщення та відповідне відношення вчителів до учнів допоможе підняти оцінки у щоденнику. 

- Дизайн школи і класу впливає на бажання дитини відвідувати школу, - говорить тернопільський практикуючий психолог Олена Нагірна. – Облаштований простір допомагає розвивати уяву, мислення та допомагає концентруватись. Важливо, щоб приміщення в школі були оформлені у пастельних кольорах, щоб не відволікати дітей від головних завдань навчального процесу.

Учні мають усвідомити і сам процес створення атмосфери навколо. Тому дітей слід залучати до облаштування класів.

- Є тематичні декорації, якими прикрашають класи до певного свята, - продовжує психолог. – До цього процесу потрібно залучати учнів. Так вони стають креативними, розвивають тактильне сприйняття, вчаться командної роботи. Учні в подальшому більше помічають приємні дрібниці і цінують створене.

CREATIVE-ROOM
CREATIVE-ROOM

Цікаві варіанти дизайну у нових опорних школах реалізовують у нестандартних класах для проведення вільного часу учнів, пише nus.org.ua. Так, у Олексіївській ЗОШ Запорізької області облаштували «Кіндерландію», де займаються творчою діяльністю у вільний час дітей (до прикладу, поки вони чекають на автобус). Проект Creative room облаштовують в одній із київських шкіл. Там буде три сектори для мотивування учнів: творчий, ігровий і розвивальний. А у Підгородецькій ЗОШ Львівської області створили «Планету дитячих мрій» із ігровим, пізнавальним та художньо-творчим центром діяльності. Цей проект також частково вирішує проблему рівного доступу до якісної освіти. Ігрова діяльність у «Планеті дитячих мрій» слугує для розвитку дітей, які мешкають у селі, і тому не мають широкого вибору гуртків та секцій, які можуть відвідувати міські діти.

kinderlandiya
kinderlandiya

Фото nus.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео