25 жовтня в історії Тернопільщини

25

Цього дня народилися:

Білинський Стефан (1897, м. Хоростків, Гусятинського району – р. і м. смерті невідомі, Канада) – педагог, громадський діяч.

Дячан Пилип (псевдонім — М. Розношинський, 1831, с. Розношинці, тепер Збаразького району Тернопільської області — дата і місце смерті невідомі) — український мовознавець, педагог.

Задорожний Зеновій-Михайло (1959, с.Скоромохи, нині Тернопільського району) – вчений у галузі обліку і аудиту. Проректор з наукової роботи, професор кафедри обліку у виробничій сфері ТНЕУ.

zadorozhnyj
zadorozhnyj

Лущак Мирон-Михайло (1925, с. Мужилів, нині Підгаєцького району) – інженер-хімік, громадський діяч.

Пласконіс Ядвіга (1937, м. Тернопіль) — український тренер зі спортивної гімнастики, педагог.

screen-shot-10-24-16-at-01-45-pm
screen-shot-10-24-16-at-01-45-pm

Пшивий Андрій (1915, с. Зелена, Бучацького району – 27. 03. 1992, м. Ґрац, Австрія) – вчений у галузі медицини, психотерапевт.

Ткачик Ганна (1949, с. Покропивна, Козівського району) – художниця-графік, живописець, педагог.

tkachyk
tkachyk

Францоз Карл-Еміль (нім. Karl Emil Franzos, 1848, Чортків — 28.01.1904 року, Берлін) — австрійський письменник, літературознавець і перекладач.

karl_emil_franzos_photographie_1891_-konnecke_1895
karl_emil_franzos_photographie_1891_-konnecke_1895

Цегельський Роман-Йосафат (1912, м. Теребовля – 17.01.1987, м. Саут-Пітсберг, США –  магістр права, кооперативний і громадський діяч у діаспорі.

Цей день в історії Тернопілля:

1831 року - Почаївський монастир передано у відання Православної російської Церкви. Тут  розмістилася кафедра Волинської єпархії ПРЦ.

1905 року - священичі свячення з рук Митрополита Андрея (Шептицького) отримав уродженець с.Добромірка Збаразького повіту, майбутній  перший єпископ УГКЦ в Канаді, священномученик Ники́та Бу́дка.

1914 року – уродженець містечка Козлів Володимир Сроковський очолив сотню УГА. 3 листопада 1914 р. отримав поранення в бою на горі Ключ (нині Сколівський район Львівська обл.). Помер у шпиталі в Мерані (Тироль, Італія) від хвороби 5 квітня 1916 р.

1920 року – уродженець с. Розгадів Зборівського району поет Роман Купчинський дописав, перебуваючи у польському полоні драматичну поему «Великий день».

1921 року - з Гусятина на Тернопільщині вирушила в похід Подільська група Армії УНР. Залишаючи територію Польщі, першим польсько-радянський кордон перейшов о 23-й годині розвідувальний відділ П. Сумароківа; головна частина Подільської групи перейшла кордон поблизу села Бондарівка близько 2-ї години ночі 26 жовтня; полонено 6 прикордонників, за кілька годин повстанці обеззброїли ще 40 червоноармійців.

1922 року – в с. Мишків, нині Заліщицького району, повстанці розстріляли кандидата у посли до Варшавського сейму, директора школи А. Березовського.

1946 року - вийшла постанова Бережанського райвиконкому „Про проведення додаткових заходів з економії і наведення порядку по витрачанню хліба”. Згідно неї вводилось обов’язкове домішування до пшеничної муки 40 процентів вівсяної, ячмінної і кукурудзяної в хлібопеченні.

1948 року – у Львові загинула діячка ОУН, зв'язкова Генерала Романа Шухевича, уродженка с.Киданів Бучацького району Марія Кизимович («Марта», «Листок», «Правда», «Рута».). У Карпатах стала референтом Карпатського краю. Згодом - заступником Чортківської округи Українського Червоного Хреста. Була безпосередньо зв'язана з керівництвом ОУН, з членом Центрального Проводу ОУН Р. Шухевичем - «Туром», яких забезпечувала харчами, зв'язком. Арештована органами НКВС. Загинула після допиту. Точні причини смерті невідомі. Зі слів подруги стало відомо, що у комірці вишитої сорочки Марії була зашита ампула з отрутою. Можливо, її не знайшли під час обшуку і Марії вдалося скористатися нею.

1966 року – в Канаді помер сотник УГА, просвітянин, громадсько-політичний діяч, уродженець с.Великі Бірки на Тернопільщині Петро Біґус. Був командиром запасного коша (куреня) УГА. Після «Чортківської офензиви» сотник УГА Петро Бігус стає Окружним Командантом в Бережанах. Навесні 1940 року арештований НКВС. Під час німецької окупації у 1941 військовий референт повітової управи. Проявляв активну діяльність у створенні дивізії «Галичина». В 1944 році виїхав з родиною на еміграцію.

1977 року - Кіровоградсько-Миколаївську єпархію Російської Православної Цекрви очолив уродженець с.Великі Фільварки Кременецького району єпископ Севастіан (Пилипчук).

1985 року – в Афганістані загинув мешканець с.Медведівці Бучацького району Богдан Гриньків. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

В Україні сьогодні відзначають День маркетолога.

Престижна й варта того, щоб пишатися нею, професія. Справа тих, без кого в наш час не може працювати жодна серйозна компанія. Звичайно ж, мова йде про маркетологів.

За дивним збігом обставин, з безлічі професійних свят офісних працівників, саме день маркетолога в нашій країні чомусь залишився без уваги. Офіційного свята маркетологи України не мають, проте неофіційний відзначають 25 жовтня.

В цей день в 1975 році маркетинг офіційно з'явився в СРСР. 25 жовтня було створено «управління з маркетингу та реклами» в Міністерстві Зовнішньої Торгівлі СРСР, яке займалося просуванням вітчизняної продукції на закордонних ринках.

Звичайно ж, в ті часи професія була рідкістю. Але й тепер, коли маркетолог є в будь-якій організації, яка поважає себе, його професійне свято, як і раніше, не має офіційної дати.

den_marketologa_ukrayiny
den_marketologa_ukrayiny

Всесвітній день макаронів, ініційований Світовим конгресом макаронних виробів в 1995р, відзначається щорічно 25 жовтня. У різних країнах проводяться акції та заходи, що мають на меті популяризацію цього продукту харчування.

Уявіть собі тарілку з гарячими, тільки що приготованими спагетті в густому томатному соусі, приправленими шматочками підсмаженої копченої ковбаски, чорними оливками та грибами, або смачні Феттучіні з курчам в білому вершковому часниковому соусі. Якщо ця картина не залишила вас байдужим, то кожен рік 25 жовтня ви можете приєднуватися до святкування Всесвітнього дня макаронних виробів - дня, присвяченого макаронам всіх видів, любителям макаронів, виробникам макаронів, дискусіям на тему макаронів і т. п. Ну і звичайно, цей день можна розглядати як ще один привід побалувати себе улюбленою стравою. Хоча, хіба для цього потрібен спеціальний привід?

Результат пошуку зображень за запитом "Всесвітній день макаронів"

А ще сьогодні – День народження Національної спілки художників України.

Національна спілка художників України являє собою всеукраїнську творчу державну організацію, що об’єднує професійних художників і мистецтвознавців, а також відомі центри художніх промислів України. Вона була заснована 25-го жовтня 1938-го року як республіканське відділення Спілки Художників СРСР і носила назву «Союз радянських художників України». Її створенню передувала п’ятирічна підготовча робота спеціального організаційного комітету, який був заснований в 1933-му році в Харкові - тодішній столиці Української РСР.

Основні завдання НСХУ - відродження та розвиток усіх видів українського мистецтва як невід’ємної складової частини світової культури, консолідація творчих сил країни, забезпечення свободи художньої творчості, проведення конференцій, загальнонаціональних, персональних, інноваційних виставок, сприяння професійному зростанню членів організації, соціальний захист її учасників.

День народження Національної спілки художників України

Іменини сьогодні святкують Кузьма та Мартин.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео