Віра Олександрович

Навіть сесію міської ради у Тернополі можна перетворити на… комедію (фото, відео)

Печіль

Майже анекдотична ситуація сталася на сесії Тернопільської міської ради 24 жовтня. І це було б смішно, якби не зробило очевидним недосконалість Регламенту роботи нашого представницького органу.

Річ у тім, що керівник фракції парії «Громадянська позиція» Петро Ландяк уже давно загубив свою електронну картку для голосування. Досі він користувався резервною, яку йому видавали у секретаріаті перед початком кожної сесії. Проте 24 жовтня виявилося, що картки для голосування забули вдома кілька депутатів. Вони зорієнтувалися швидше і забрали усі резервні. Тож Петро Ландяк виявився «не при справах».

Ткаченко_Ландяк
Ткаченко_Ландяк

Нагадаємо, у Тернопільській міськраді систему «Віче» за 200 тис. грн встановили ще у лютому 2011 р. Відтоді вона і діє. До того ж, рада цього скликання ще на початку своєї діяльності вирішила, що всі голосування будуть поіменними. Відтак – автоматично система враховує лише голоси тих депутатів, які фіксуються завдяки картці. Ось тому Петро Ландяк опинився у скруті, адже у нього було багато планів на це засідання. Він хотів виступати і вносити правки у проекти кількох рішень. Але – виникла дилема: будь-який пункт, який він пропонував, можна було оскаржити, адже фактично у роботі ради брав участь депутат, якого… не було, адже він не пройшов відповідну реєстрацію.

- Панове, я вас дуже прошу: поїдьте додому або попросіть, щоб вам привезли картку, - звертався політик до колег. – Так сталося, що я користувався останнім часом резервною. А тепер мені її не вистачило…

[embed]https://youtu.be/OSqt1ShwxI8[/embed]

Але дослухатися до цих прохань ніхто не поспішав. Більше того, міський голова Сергій Надал кинув у бік Петра Ландяка, мовляв, не треба було картку губити і все було б добре.

- Так, загубив. Але ж це могло статися із кожним, - зауважив пан Ландяк. – Ви – теж не безгрішний, Сергію Віталієвичу…

Ландяк_Ткаченко2
Ландяк_Ткаченко2

Остання фраза викликала пожвавлення в залі, але нічим Петру Ландяку не допомогла. Тож він мусив передавати усі свої пропозиції колезі Андрієві Ткаченку.

Цитуємо статтю 29-ту Регламенту: Види і форми голосування 

«29.1. Рішення міської Ради приймаються відкритим поіменним або таємним голосуванням.

29.2. Відкрите поіменне голосування  проводиться із більшості питань порядку денного.

29.3. Таємне голосування обов'язкове при розгляді наступних питань:

29.3.1. при обранні та звільненні секретаря міської ради;

29.3.2. при прийнятті рішення про дострокове припинення повноважень міського голови

29.4. З інших питань таємне голосування проводиться за рішенням сесії, прийнятим більш ніж однією третиною голосів депутатів від загального складу міської ради.

29.5. Відкрите поіменне голосування проводиться кожним депутатом особисто за допомогою системи електронного голосування «Віче» в такий спосіб, що унеможливлює голосування замість депутата іншою особою.

29.6. При проведенні відкритого поіменного голосування за допомогою системи електронного  голосування «Віче» формується список із результатами голосування в стандартному режимі «За», «Проти», «Утримались», «Не голосували», який зберігається в електронному архіві сесії. Результати голосування висвітлюються за допомогою системи електронного голосування «Віче» на інформаційному табло.

Результати кожного відкритого поіменного голосування висвітлюються за допомогою системи електронного голосування «Віче» на інформаційному табло. У разі виходу із ладу системи електронного голосування «Віче», відкрите поіменне голосування проводиться шляхом підняття руки».

- Я звісно вивчу Регламент, - зауважив Петро Ландяк. – Доведеться порадитися із юристами, як мені діяти далі…

Отже, у Регламенті дійсно не передбачили врахування одиничного голосування рукою, якщо у депутата немає картки. Тому або таки доведеться виробляти нову – для Петра Ландяка, або йому весь час має вистачати однієї із трьох резервних. Але це можливо лише тоді, коли інші політики не забуватимуть вдома свої картки. Ось така комедія…

Нагадаємо, у сесійній залі того дня ухвалили чимало цікавих питань - читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео