Орест Сарматський

Аграрні рейдери не вгамовуються (Агро-новини)

жовт3010

Упродовж 2 місяців на гарячу лінію антирейдерського штабу при Херсонській ОДА надійшло понад 300 дзвінків з повідомленнями про факти незаконного заволодіння майном та збіжжям, порушення прав землекористування, пише Новий день.

Про це повідомив начальник Головного територіального управління юстиції в області Костянтин Хутковський.

3002
3002

З його слів, відреагувати вдалося лише на 57 повідомлень. Здебільшого вони стосувалися порушень земельного законодавства, неврегульованості оплати за землю фермерами. Безпосередньо ж фактів рейдерства стосувалися лише 11 звернень.

Також заступник начальника ГУ Національної поліції в області — начальник слідчого управління Микола Вербицький розповів, що нині притягується до кримінальної відповідальності група осіб, котра прибула на запрошення зацікавлених осіб, аби застосувати силу до місцевих мешканців.

«Їм оголошено про підозру та обрані запобіжні заходи на час слідства. Деякі справи затягуються, оскільки одночасно триває розгляд цивільно-правових позовів у судах. Поки тривають суди, ми намагаємося упередити силове розв’язання суперечок. На сьогодні відкрито 43 кримінальних провадження стосовно незаконного захоплення земельних ділянок. Це породжує серйозні протистояння. Так, 3 роки тривають судові засідання щодо конфлікту в Чаплинському районі (у Надеждівці та Преображенці)», — доповів Микола Вербицький.

Як сказано в повідомленні, 5,5 тис. га землі державної власності було незаконно засіяно зерновими та олійними культурами. Ті, хто це зробив, уже компенсували вартість користування наділами.

Аграрії відмовляються вирощувати капусту розсадним способом

Багато українських господарств стали частково відмовлятися від розсадного способу вирощування капусти на користь прямого посіву насіння, пише Agro-Smart.

3001
3001

Свого часу вся Україна відмовилася від прямого посіву на користь розсадного способу вирощування через низку агрономічних міркувань, зокрема, високу врожайність.

Остаточним аргументом став перехід професійних виробників на дороге гібридне насіння. Під час прямого посіву норму витрати насіння слід встановлювати з запасом в 20-40% в порівнянні з розсадним способом, тому така капуста виявлялася занадто дорогою.

Тепер вже більш трудомісткий розсадний спосіб виходить дорогим через зростання вартості робочої сили.

Експерти додають, що капуста, висіяна прямо в поле, стійка до стресів, а після появи сходів розвивається швидше і краще, ніж вирощена розсадним способом. Крім того, під основну частину врожаю капусти розсада висаджується в червні, коли через кліматичні зміни останніх років погода стоїть жарка і посушлива, через що розсада важко приживається і розвивається.

Продаж молодняка свиней стає вигідним для українських фермерів

Ринок молодняку свиней в Україні тільки формується. Раніше фермери на власних підприємствах створювали повний цикл вирощування тварин, пише Landlord.

3003
3003

Бізнес із виробництва молодих поросят для подальшої відгодівлі в покупця, за оцінками президента Асоціації свинарів України Артура Лози, вельми привабливий. Адже виробничий цикл з вирощування молодняку короткий, рівень цін на продукцію високий, а попит досі є незадоволеним.

На спеціалізованих інформаційних майданчиках молодих поросят пропонують понад 20 свиноферм із різних регіонів України. Виставляють партії молодняку різних порід чисельністю від 100 до 1 тис. голів. Маса поросят найрізноманітніша — від 5 до 35 кг, їх ціна — дуже динамічна. На початку липня вона варіювалася від 50 до 150 грн/кг.

Аналітик АСУ Олександра Бондарська каже, що поросят масою 10-15 кг продавці в цей час пропонували по 100-200 грн/кг, а масою 20–30 кг — по 70-80. Причому ціни на останні через підвищений попит на таких тварин і вельми обмежену їх пропозицію виросли із січня на 20 грн/кг.

Вибір читачів за тиждень

Відео