Орест Сарматський

Де вже висадили першу промислову плантацію фундука? (Агро-новини)

У Рівненській області з’явилася перша промислова плантація фундука.

Горіхові кущі висадили у Кричильському лісництві Державного підприємства «Сарненське лісове господарство», повідомила прес-служба Державного агентства лісових ресурсів.

Сарненські лісівники закупили саджанці на Львівщині. Хоч рослина і не вибаглива, але для кращого плодоношення висаджували шість різних сортів за спеціальною схемою задля сприяння опиленню.

Фундук зацвіте на початку весни і буде першим медоносом для бджіл, а урожаєм горіхів порадує через 4-5 років.

0101
0101

Фундук насправді — окультурена форма або ж найкращий сорт ліщини, яку нерідко можна побачити в підлісках та листяних і мішаних лісах (ще популярні назви — горішник, лісовий горіх). В багатьох країнах фундук розводять як культурну рослину. І ось ця справа стає популярною й в Україні.

В Україні продовжується скорочення виробництва меду

За підсумками 2017 р. падіння виробництва меду складе ще 30-50% через поганий врожай соняшника.

Про це повідомили аналітики компанії Pro-Consulting, передає ГолосUA.

«Україна здатна забезпечити медом не лише внутрішній ринок, але і продавати його на експорт. Україна є одним з лідерів з виробництва меду у світі, поступаючись у цьому показнику лише Китаю, Туреччині та Аргентині. На жаль, цій галузі не вдалося уникнути негативного впливу економічної кризи. У період з 2013-2016 рр. виробництво меду щорічно знижувалося», — повідомили в компанії.

За оцінками Pro-Consulting, у 2016 р. виробництво меду становило лише 59,3 тис. т, що на 4,3 тис. т менші ніж у 2015 р. За підсумками 2017 р. скорочення виробництва складе ще 30-50%.

«Виробниками меду в нашій країні є понад 400 тис. пасічників, які забезпечують 97-98% цього продукту. Велика кількість малих приватних виробників, які не надають статистику, призводить до тонізації даного ринку», — зазначають експерти.

0102
0102

Особливістю ринку меду в останні роки стало зростання експорту, попри скорочення виробництва.

«Поставки за кордон в цей період зросли в 2,6 разів (з 21,7 тис. т до 56,9 тис. т), а виробництво скоротилося майже на 19% (до 59,3 тис. т). Це говорить про майже 20-кратне звуження офіційного внутрішнього ринку меду», — додали в компанії.

Україна втратила плодів та ягід на 10 млрд грн

Загальні втрати урожаїв плодів, ягід і горіхів у 2017 р. становлять близько 800 тис. т. У грошовому еквіваленті це близько  8-10 млрд грн. Про це заявив голова «Укрсадпрому» Дмитро Крошка, повідомляє Kurkul.com.

Втрати становлять 40% врожаю, очікуваного на початку року. При цьому спостерігається погіршення якісних характеристик плодів і ягід.

«Попри втрати садівників, росту цін на яблука не буде, бо населення може скоротити споживання навіть при здорожчанні на 10%», — повідомив аналітик УКАБ Олександр Донченко.

Втрати врожаю ягід складають в середньому 70%, або 90 тис. т., у грошовому виразі — близько 2 млрд грн.

Зокрема, втрати суниці становлять  приблизно 70%, малини — 50%, смородини і червоної смородини — по 60%, лохини — 40%.

Втрати кісточкових, за оцінками асоціації, знаходяться на рівні 60% (300 тис. т.), що в грошовому еквіваленті складає близько 5 млрд грн. Через несприятливі погодні умови втрачено приблизно 300 тис. то яблук і груш. У грошовому виразі втрати оцінюються приблизно 3 млрд грн.

Від втрат зерняткових найбільше постраждала Вінниччина — щонайменше 40%.

0103
0103

Найбільше втратили волоського горіха у західних та центральних областях — в межах 20%. На півдні втрати склали близько 10%. Нинішнього сезону було втрачено приблизно 20 тис. т волоських горіхів, що в грошовому виразі становить 600 млн грн.

Врожай волоського горіху цього року збільшився приблизно на  5%  — до 115 тис. т. Хоча на початку року очікувалося більше зростання.

Вибір читачів за тиждень

Відео