У лісі на Тернопільщині вирощують щось дуже оригінальне

ліс02

Тригектарну клонову плантацію гібриду єврояпонської модрини створено в Колиндянському лісництві ДП «Чортківський лісгосп» 2010 року. Чортківські лісівники створювати її з метою заготівлі насіння, так як і європейська (тонколуската), і японська модрина є швидкорослими та високопродуктивними деревними породами, інформують у прес-службі Тернопільського ОУЛМГ.

Щороку підприємства Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства закладають 10 відсотків площ лісокультур плантаційного типу зі швидким оборотом рубки від загального обсягу створення лісових культур. Сюди входять такі породи, як горіх чорний, уже згадані модрина японська, модрина європейська й ін.

Ще попередні покоління лісівників зрозуміли цінність модрини та сприятливий клімат для її поширення в наших лісових масивах. Тож широко її культивувати почали ще з 60-их років минулого століття.

Цікавість єврояпонської або широколускатої модрини полягає в тому, що цінним є лише насіння від першого покоління. У нашому випадку – це насіння, зібране з клонової плантації Колиндянського лісництва. Якщо ж зібрати насіння другого покоління, тобто, з уже вирощеного насіння лісокультур із плантації, то користі, а відтак і цінності від такої деревини годі чекати. Тож кінцевою метою вирощування єврояпонської модрини є отримання в найкоротші терміни цінної деревини.

Як поінформував лісничий Колиндянського лісництва Володимир Чегус, цьогоріч із клонової плантації єврояпонської або широколускатої модрини планують зібрати більше 400 кілограмів шишок, що значно більше урожаю 2016 року – 200 кг і 2015-го – 50 кг.

Вибір читачів за тиждень

Відео