Орест Сарматський

Україна встановила абсолютний рекорд з експорту меду (Агро-новини)

l10

За період з січня по вересень 2017 р. Україна встановила абсолютний рекорд з експорту меду. Він становить 46,2 тис. т або $56,9 млн. Про це повідомила консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Анна Бурка на своїй сторінці у Facebook.

1001
1001

Нагадаємо, виробництво меду в Україні стрімко знижується. Так, за прогнозами експертів, скорочення виробництва меду у 2017 р. сягне 30-50% через поганий урожай соняшника.

Разом з тим, в Україні не вистачає спеціалістів галузі.

Найбільше український мед купують  США ($23,2 млн), Німеччина ($21,1 млн) та Польща ($12,3 млн).

В Україні дефіцит бджолярів

В галузі бджільництва з кожним роком стає все складніше знайти справжнього спеціаліста.

1001
1001

Сьогодні в Україні відчувається гострий кадровий голод аграрних спеціалістів. Ця проблема також зачепила бджільництво, повідомляє ubr.ua.

Кількість навчальних закладів, які готують бджолярів різко скорочується. Так, спеціалістів у галузі бджільництва готують лише чотири ВНЗ та чотири технікуми.

А диплом магістра, бджолярі можуть отримати лише на кафедрі конярства та бджільництва НУБіП України.

Аграрні навчальні заклади скорочують набір на бджолярські спеціальності і в даній галузі стає все важче найти фахівця.

Поживні елементи в ґрунтах знизилися до дефіцитного рівня

Негативні результати отримали і спостереження вчених щодо насичення ґрунтів мінеральними поживними елементами. За останні15 років наповнення ними землі на території України знизилося до дефіцитного рівня.

1003
1003

Про це йдеться у спецпроекті «Земля на межі. Вчені НААН — про 4 проблеми якості ґрунтів» від AgroPolit.com.

«Сьогодні насиченість ґрунтів мінеральними елементами складає у різних місцевостях від 80 до 130 кг/га. Тоді як для забезпечення бездефіцитного балансу необхідно вийти на рівень 150 кг/га. А для продуктивності, яка дозволяє збирати урожай 80 млн т зерна, насиченість мінеральними елементами має бути понад 190 кг/га», — розповідає директор Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» Святослав Балюк.

Невдале господарювання на землі призвело до того, що на території України площа деградованих земель складає, за різними даними, від 10 до 15 млн га. Вони гинуть через недостатню кількість зволоження та дефіцит живлення.

«У ґрунтах зменшується наповнення гумусом, який передусім і визначає родючість ґрунтів. За останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу. Якщо ми не зупинимо цю тенденцію, землі будуть ставати гіршими й гіршими. І це тоді, як наука має достатньо засобів для того, щоб покращити цей показник», — розповів Святослав Балюк.

Дослідник ґрунтів Дмитро Штибляк нагадав, що на півночі України ґрунти потерпають від радіаційного зараження внаслідок аварії на ЧАЕС.

«У нас велика кількість земель забруднена радіонуклідами — цезієм, стронцієм. Щоб відбувся їхній розпад, необхідно, щоб минуло 300 років», — зазначив дослідник.

Вибір читачів за тиждень

Відео