Віра Олександрович

У Тернополі покажуть кіно, де навіть чоловіки плачуть (фото, відео)

Бицюра

Українсько-словацький фільм «Межа» - це жорстока правда про реалії нашого життя. Не дивно, що багато хто впізнає у героях стрічки своїх рідних, друзів і знайомих. І від цього дійсно хочеться плакати, бо емоції – через край.

Нагадаю, «Межа» - претендент на «Оскар» від Словаччини. У стрічки – чимало відзнак. На допрем’єрний показ у Тернопіль 10 листопада особисто приїхали акторка Римма Зюбіна і продюсер Андрій Єрмак. Вітав їх у нашому місті заступник міського голови Леонід Бицюра.

[embed]https://youtu.be/R09vgurNXzE[/embed]

«Межа» - це перша в історії україно-словацька копродукція. Це - кримінальний трилер словацького режисера Петера Беб’яка. Він поклав в основу стрічки реальну гостросюжетну історію, що сталася на словацько-українському кордоні у 2007 році. Саме тоді Словаччина готувалася до вступу у Шенгенську зону.

[embed]https://youtu.be/B2dWvG2XpB8[/embed]

Тут напрошуються паралелі, - каже Андрій Єрмак. – Коли ми отримували безвіз, то було щось подібне до того, що відчували словаки перед Шенгеном. Насправді, це – маленька країна. Там – чимало проблем. Але вони думали, що ось так – «клац», і все життя після Шенгену зміниться. Хоча самі змінюватися навіть не намагалися…

Єрмак
Єрмак

У Словаччині стрічка вже побила всі рекорди із касових зборів, додає продюсер. Тому «оскарівські» амбіції – цілком мають під собою ґрунт.

[embed]https://youtu.be/xaI6BMS9wRs[/embed]

Головну роль - Адама Крайняка у фільмі виконав провідний словацький актор Томаш Машталір. І виконав – бездоганно. На екрані – чоловік, без жодних сумнівів. Причому навіть сльози його не принижують, а роблять ще сильнішим. Компанію йому склали актриса Емілія Вашаріова і Андрій Гриц. Зюзана Фіалова зіграла дружину Адама.

[embed]https://youtu.be/49KFlAdpXYI[/embed]

Крім словацьких кінозірок, у стрічці зіграли відомі українські актори: Римма Зюбіна - лауреат першої національної кінопремії «Золота Дзиґа», Станіслав Боклан, володар «Київської пекторалі» за краще виконання чоловічої ролі і молодий український актор Олександр Піскунов. Окремої честі заслуговує Євген Лібезнюк (Йона Дацей) – актор Русинського театру, який виїхав з України років 20 тому.

[embed]https://youtu.be/vWTn-CK5JHk[/embed]

У всеукраїнський прокат словацько-українська картина «Межа» вийде 16 листопада. Але це кіно вже спричинило неабиякий резонанс у Європі. Україна брала із ним участь в основній конкурсній програмі кінофестивалю у Карлових Варах. А цей кінофорум входить до переліку фестивалів категорії «А». І врешті саме стрічка «Межа» здобула там один із найголовніших призів – Кришталевий глобус за кращу режисерську роботу. Є вже й інші нагороди. Причому особливо експерти відзначили роботу освітлювачів і групи художнього оформлення. А цим під час зйомок займалися саме українці.

Зюбіна
Зюбіна

Як на мене, таке визнання експертів свідчить про те, що ми в Україні дійсно вміємо знімати кіно, - стверджує Римма Зюбіна.

[embed]https://youtu.be/nc6h-k1V7As[/embed]

Усі секрети ми, звісно, не відкриватимемо, аби ви не втратили інтерес і пішли на цей фільм. Додамо ще єдине: у «Межі» - дуже цікавий музичний супровід. Українська рок-легенда Олег Скрипка записав власну версію пісні «Гей, соколи», і саме вона стала головним треком словацько-української стрічки.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео