Віра Олександрович

Знати не зайве: поради тернополянам, які подорожують із улюбленцем

Тварина

Як без проблем перетнути кордон із домашньою твариною, запитували читачі «Терену».

Відповідь нам підказали у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Виявляється, згідно зі ст. 375 Митного кодексу України (далі – МКУ) домашні тварини, яких ввозять громадяни на митну територію України, підлягають письмовому декларуванню і застосуванню до них заходів контролю, визначених законом.

Письмове декларування домашніх тварин здійснюють із використанням митної декларації для письмового декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності, - кажуть на митниці. – Форму такої декларації затвердили постановою Кабінету Міністрів від 21.05.2012 р. за №431.

Крім того, відповідно до Переліку товарів, що підлягають державному контролю (у тому числі - у формі попереднього документального контролю) при переміщенні їх через митний кордон України, живі тварини мають пройти ветеринарно-санітарний контроль.

- Вимоги до об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду, які переміщуються через державний кордон України, визначені Законом від 25.06.1992 р. за №2498-XII «Про ветеринарну медицину» зі змінами (далі – Закон 2498), - уточнили митники.

Отже, відповідно до Закону 2498, вантажі із товарами, що ввозяться на територію України, зокрема, повинні:

- супроводжуватися оригіналами міжнародних ветеринарних сертифікатів, підписаних державним інспектором ветеринарної медицини країни походження, як це передбачено відповідними ветеринарно-санітарними заходами;

- при ввезенні на територію України живих тварин: – походити із країн або зон, які є вільними від хвороб, що підлягають повідомленню, або у випадках, рекомендованих Міжнародним епізоотичним бюро (Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин), – із зон з низьким рівнем присутності хвороби, що підлягає повідомленню, у межах країни походження і не транспортуватися через територію, щодо якої існують обмеження, підтверджені відповідною міжнародною організацією або ветеринарною адміністрацією країни походження чи транзиту.

До речі, вимоги до перевезення тварин авіаційним, автомобільним, залізничним, морським і річковим транспортом встановили Правилами транспортування тварин, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 16.11.2011 р. за №1402.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео