Орест Сарматський

Село із 4-ма мешканцями відновлює дідусь (Агро-новини)

l13

У мальовничому селі Дівочина на Вінничині сьогодні офіційно проживає четверо людей, повідомляє кореспондент “Агро-Центру” з посиланням на Vlasno.info.

Троє пенсіонерів, один з яких інвалід другої групи і його доглядає дружина – теж пенсіонерка, а ще перспективний та ініціативний дідусь Валерій Владиченко. Пан Валерій приїхав у село кілька років тому з міста Тетіїв Київської області і вирішив тут залишитись. Мало того – збудував тут сучасний двоповерховий будинок і має ще багато планів щодо відновлення села, яке було засновано в 1910 році, як маленький хутір. За часів колективізації тут створили колгосп та почали залучати до роботи молодь.

Першими відгукнулись молоді дівчата, їх тоді у селі було вдвічі більше, ніж представників сильної статті. А відтак, назва села пішла від слова “дівчина”.

“Колись Дівочина (наголос на першому складі – прим. авт.) було дуже мальовничим та перспективним селом, – розповідає голова Сабарівської сільради, до якої крім села Сабарівка входить і Дівочина, Петро Шевчук. – Надзвичайно гарне географічне розташування: серед полів, поруч сіл. Природа неймовірна. Було воно свого часу і прогресивним: люди працювали в колгоспі, діти ходили до чотирирічки, молодь до клубу, старенькі до церкви… А тепер занепадає”.

1301
1301

Дівочина межує з Черкаською областю: всього два кілометри. До ближнього ж села Сабарівка – чотири. Тому місцеві зазвичай до магазину ходили у сусідню область. Дорога до села від Сабарівки з твердим покриттям. Магазину в Дівочині зараз немає. Будинок культури руйнується. Один словом село в занепаді. Лише будинок підприємця Валерія Владиченко височіє як справжній замок.

“Молодий і перспективний дідусь (а 44-річний підприємець вже має троє онуків – прим.авт.) не на жарт взявся відновити село, – каже сільголова. – Звісно, почав з себе, свого помешкання. Каже, що хоче, щоб у село повернулась молодь. Планів у нього багато”.

Саме так – на фоні зникнення сіл є і позитивні приклади – це один із них. Село не повинне відмирати – лише процвітати і розвиватися.

Україна і Саудівська Аравія домовилися про інвестиції в агросектор

Україна і Королівство Саудівська Аравія підписали меморандум про інвестиційне співробітництво у сфері сільського господарства.

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства, документ був підписаний під час візиту президента Петра Порошенка до Саудівської Аравії. Від імені уряду України меморандум підписав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

Як зазначається, міжурядовий документ на законодавчому рівні визначає конкретні напрями двостороннього інвестиційного співробітництва у сільськогосподарській галузі та механізми заохочення інвестицій у сільське господарство. Зокрема, сторони здійснюватимуть обмін інформацією про інвестиційне середовище, включаючи аграрну політику, правила та регулюючі нормативні акти з питань залучення інвестицій, податкового регулювання, потенційних інвесторів із зазначенням їхніх потреб, а також наявність інвестиційних компаній, які мають намір проводити діяльність у галузі сільського господарства та діючі програми підтримки інвестицій.

«Сільське господарство є ключовою складовою торговельно-економічного співробітництва між нашими країнами, а частка продукції АПК в загальній структурі українського експорту до Саудівської Аравії є найбільшою. Підписання Меморандуму — це можливість розширити наше співробітництво у сфері сільського господарства та відійти від моделі прямих поставок сировини, залучивши інвестиції у вітчизняний агросектор, зокрема в переробну промисловість. Уряд України готовий надати  відповідне сприяння саудівським інвесторам», — прокоментував Максим Мартинюк.

 

1302
1302

Для довідки: Експорт сільськогосподарської продукції з України до Королівства Саудівська Аравія становить близько 80% від загального обсягу вітчизняного експорту до Королівства. За 9 міс. 2017 року експорт продукції сільського господарства склав $309,8 млн. В основному експортувалися: зернові злаки — $254 млн;  олія — $25,2 млн; м'ясо та субпродукти (в основному, м'ясо птиці) — $11 млн; яйця птиць — $1,6 млн; масло  — $1,7 млн.

На ринок України вивели високоліквідні гібриди кондитерського соняшнику

Компанія NuSeed сьогодні, 1 листопада 2017 р., під час роботи Міжнародної виставки ефективних рішень для агробізнесу «АгроКомплекс 2017» анонсувала вихід на український ринок високоліквідного гібриду кондитерського соняшнику під назвою Onyx.

Як говориться у повідомленні компанії, мова йде про два гербіцидно-толерантних гібриди —  Onyx 307 та Onyx 304.

«Головні ознаки обох сортів — великий розмір зерна, приваблива чорна оболонка і надзвичайний смак. Саме ці ознаки дозволяють досягати значних успіхів виробникам і дарують насолоду споживачам кінцевого ринку», — говориться у повідомленні.

Як зазначили представники компанії NuSeed у ході презентації, головний аргумент на користь гібридів — наявність попиту на кінцевому ринку, дуже високі врожайні та агрономічні якості, в тому числі ознака толерантності до гербіцидів Clearfield для боротьби зі складними бур'янами, такими як вовчок (Orobanche).

«Кондитерський ринок в Україні недостатньо розвинений, незважаючи на попит з боку  споживачів, тому ми переконані, що поява цих гібридів дуже своєчасна», — зауважив комерційний лідер компанії NuSeed в Україні, Росії та Казахстані Ігор Савинський.

За його словами, сьогодні в Україні врожай кондитерського соняшнику не фіксується окремо, але «ми хочемо змінити цю ситуацію після впровадження Onyx».

Ігор Савинський додав, що NuSeed вже оголосила про реєстрацію двох нових високопродуктивних гібридів соняшнику — N5LM307 та N6LM304 — після отримання результатів Державного сортовипробування.

«Обидва гібриди вже визнані у Східній Європі, Середземномор'ї, на Близькому Сході. Але серед країн СНД Україна є першою, де відбулися презентація і запуск Onyx. Важливо відзначити не тільки високу врожайність та колір цих двох гібридів. Заслуговують на особливу увагу і кількість відкаліброваного насіння та значно вищий клас якості зерна», — констатує Савинський.

Іншою важливою ознакою Onyx, за словами директора ТОВ «РОСТ-АГРО» з Полтавщини Максима Бернацького, є те, що 90% насіння досягає розміру 3,2 мм. «Це гарантія того, що Onyx — стабільний, передбачуваний та вигідний варіант», — каже він.

«Всі ми знаємо, що є потенціал врожайності, а є реально зафіксована врожайність», — додає зі свого боку керівник групи компаній «Агро Маркетинг Групп» Антон Посунько, відзначаючи, що у центральних регіонах України реальна врожайність гібридів NuSeed — 4,2 т/га, на сході — 4,4 т/га, 3,7-4,0 т/га можна отримати на півдні. 

 

1303
1303

Коментуючи діяльність NuSeed у напрямку селекції, генеральний директор NuSeed Патрік Дітеріч додає: «У нас є власні потужні селекційні станції в Сербії, Австралії, Південній та Північній Америці. Але саме Україна — це країна №1 у світі з вирощування та переробки насіння соняшнику, і тому розвиток ринку кондитерських соняшнику став для нас однією з головних цілей».

Гібрид Onyx 304 буде доступний для широкого ринку, а Onyx 307 буде призначено для кінцевого ринку переробки та обсмажування зі спеціальними контрактами для виробників, зазначає пан Дітеріч.

Іншими важливими ознаками Onyx в компанії називають значні агрономічні та врожайні переваги порівняно з іншими сортами, легкість у вирощуванні, високотехнологічне «ділове зерно», яке ідеально підходить для кінцевого ринку, мінімальну кількість відходів, харчові цінності для споживачів, а також високі смакові якості.

Вибір читачів за тиждень

Відео