Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: Успішних дітей вчать відчувати час

Depositphotos_123367012_m-2015

Щоб домашні завдання не стали причиною паніки учнів через великий обсяг інформації, батькам потрібно допомогти дітям правильно відчути час. Правильного сприйняття навчальної програми потребують школярі під час істотних змін у 5 та 11 класах. У ці періоди потрібне повноцінне планування навчання, любов до якого повинна закладатись з дитинства.

Для учнів початкових класів ідеально підходять щоденники успіху, карти бажань та сімейні календарі. Важливо, щоб батьки показували власний приклад виконання планів. А також давали дитині розуміння сенсу дій і наслідків їх невиконання.

Із перших шкільних років можна  починати складати інтелект-карти, що розвиває мислення дитини, рекомендує мама двох дітей, бізнес-тренер Юлія Бойко на 4mama.ua/uk. Складові таких карт: мета, ресурси, дії і ризики.

Із 5-го класу із дітьми можна говорити про чіткий облік виконання завдань, закладення у плани усіх  можливих форс-мажорів, варіантів коригування часу і цілей, про розділення великих завдань на дрібні, заохочування неприємних завдань-жаб і продумування способів їх заохочення, ознайомлення з біографією успішних людей. Таким чином напружений 11 клас не принесе великого стресу, адже навички планування часу стануть автоматичними.

Також відповідальність за рівень уважності учня в умовах великого навчального навантаження лежить на вчителях. Покращити сприйняття інформації допомагають вправи та ігри.

- Нерідко через недостатній рівень уважності дитині важко навчатися у школі та справлятися із великим обсягом інформації, - коментує практикуюючий психолог Антоніна Богачук. - Для того, щоб допомогти дитині стати уважнішою, можна використовувати ігрові вправи з використанням різних предметів: м’яча, карток «Знайди відмінності».

Depositphotos_16048739_m-2015
Depositphotos_16048739_m-2015

Також не варто упускати заняття спортом. Це слід включити в розклад дитини.

- Спортивні ігри також дозволяють розвинути не лише силу та кмітливість, а й уважність, - продовжує психолог. - Віддайте свого школярика на спортивну секцію, і ймовірно, що його результати у навчанні також стануть кращими. І, звичайно, більше спілкуйтесь з дітьми, обговорюйте на прогулянках все, що ви бачите, помічайте деталі, звертайте на них увагу дітей. Тоді ваш малюк буде вчитись концентрувати увагу, переключати її та утримувати довший час на одному предметі. І це однозначно позитивно вплине на шкільну успішність.

Фото 4mama.ua/uk.

Вибір читачів за тиждень

Відео