14 листопада в історії Тернопільщини

14

Цього дня народилися:

Корчемний Василь (1931, с. Киселі, Старокостянтинівський район, Хмельницька область —05.09. 2016, м. Хоростків) — український науковий агроном-садівник, пасічник і автор і видавець книжок про флору.

korchemnyj
korchemnyj

Шаблій Олег (1935, Курівці Зборівського району Тернопільської області) — український географ, доктор географічних наук, Почесний професор Львівського національного університету імені Івана Франка, академік Академії Вищої школи України та Української екологічної академії, Почесний член Українського Географічного Товариства, дійсний член та Голова географічної комісії Наукового товариства ім. Шевченка, керівник Географічного відділення Малої Академії наук, Член Вченої ради Львівського національного університету, завідувач кафедри економічної і соціальної географії географічного факультету. Автор понад 500 наукових, науково-методичних і науково-публіцистичних праць.

shablij_oleg_ivanovych
shablij_oleg_ivanovych

Орденас Василь (1957, м. Тернопіль) - директор ДП “Фірма Альтфатер Тернопіль”.

altfater-1
altfater-1

Цей день в історії Тернопілля:

1482 pоку — перша писемна згадка про села Бодаки, Коханівка й Лози, нині Збаразького району, Мильне та Млинівці, нині Зборівського району.

1597 року - в присутності свідків Ганна Гойська з роду Козинських підписала в Почаєві лист про заснування при цьому храмі чоловічого монастиря, в якому, зокрема, писала, що, маючи у своєму маєтку при селі Почаїв кам'яну церкву Успіня Божої Матері й дбаючи про те, «иж бы уставичная хвала Божия была», вона надумала тут «монастырь збудовати», де мало бути вісім ченців і два дяки православної віри, і надала «для выживеня их» 10 волок (бл. 200 га) поля й шість сімей підданих.

1808 року - донька управителя господарства Кременецького ліцею Теодора Янушевського Саломея, якій заледве виповнилося 16 років, підписала шлюбний контракт з Евзебіушем Словацьким, старшим від неї на 20 років. Єдиною дитиною від цього шлюбу був відомий польський поет Юліуш.

1924 року – помер український мовознавець, філософ, педагог, психолог, уродженець с.Настасів Тернопільського району Климентій Ганкевич. Від 1868 учителював у гімназіях Перемишля, Бережан, Станіслава (нині Івано-Франківськ), Чернівців. Наукові праці К. Ганкевича з філології, філософії та психології друкувалися в українській, німецькій і польській періодиці. Не раз бував у селі Вікно (нині Гусятинського району Тернопільської області), де опрацьовував архів і мистецький збірник Володислава Федоровича. Написав книги німецькою мовою «Килимова ткацька фабрика і килимова школа Володислава Федоровича у Вікні» (1894) і «Володислав Федорович: Факти та замітки до його становища і діяльності» (1909).

1937 року – в концтаборів урочища Сандармох загинув український громадсько-політичний, військовий та освітній діяч., учасник революційного руху в Західній Україні, уродженець с.Скала-Подільська Борщівського району Михайло Баран. Один із засновників Комуністичної партії Східної Галичини. Командиро першої бригади Червоної Української Галицької Армії, заступник голови Галицького революційного комітету, комісар Київської школи червоних старшин. 30 серпня 1933 заарештований та засуджений до п‘яти років ВТТ. 9 жовтня 1937 страчено органами НКВС СРСР в урочищі Сандармох - поблизу міста Медвеж'єгорськ у Карелії.

1956 року – у Польщі помер вчений-хімік, доктор технічних наук, професор Львівської політехніки й політехнічного інституту в Глівіцах, уродженець Теребовлі Вацлав Лесняньський.

1984 року -  у м. Підволочиськ на Тернопільщині відкрився новий автовокзал, що обслуговуватиме близько 3 тис. пасажирів щодоби.

14 листопада тепер заведено відзначати Всесвітній день боротьби з діабетом. Його заснували у 1991 році рішенням Міжнародної діабетичної федерації, а також Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Поява цього свята пов'язана з розробкою програми протидії цьому поширеному захворюванню.

Історія лікування цукрового діабету розпочалася в 1922 році, коли молодий вчений з Канади Фредерік Бантінг створив ін'єкцію інсуліну, вперше ввівши її 14-річному хлопчику, якому в результаті врятував життя. Бантінг шляхетно передав права на свій винахід університету Торонто. Після цього й почалося масове виробництво інсуліну під егідою канадського уряду.

Вперше інсулін виявився в продажі у 1922 році. Цю подію можна назвати початком нової ери в лікуванні діабету. У 2007 році Організація Об'єднаних Націй вирішила святкувати День боротьби з діабетом офіційно. Оскільки видатний творець інсуліну народився 14 листопада, саме цей день і вибрали для святкування цього свята. Крім того, на знак подяки Бантінгу та його колезі Маклеоду вручили Нобелівську премію.

borotba_z_diabetom
borotba_z_diabetom

Міжнародний день логопеда відзначається щорічно 14 листопада. Логопедія - спеціальна педагогічна наука яка вивчає порушення промови, способах їх попередження, виявлення та усунення засобами спеціального навчання і виховання.

den_logopeda
den_logopeda

Іменини сьогодні святкують Адріан, Давид, Дем'ян (Даміан), Денис, Іван, Кесар, Кузьма (Косма), Прокопій (Прокіп), Сава, Федір, Феодотія, Хома (Фома), Юліанія (Юліана, Юлія, Уляна), Яків.

Вибір читачів за тиждень

Відео