Чому на Тернопільщину приїжджали поляки? (фото)

1

До 145-ї річниці від дня народження Богдана Лепкого 9 листопада у Бережанах відбулася всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Богдан Лепкий та його роль у розвитку української національної культури», присвячена 145-й річниці від дня народження Богдана Лепкого, 135-й річниці від дня народження Зенона Кузелі, організована Обласним комунальним музеєм Богдана Лепкого в м. Бережани.

Учасниками конфернції були науковці з навчальних закладів та музеїв Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Рівненщини та Польщі.

Цікавими та інформативними були доповіді на пленарному засіданні. Дочка відомого лепкознавця із Польщі Миколи Сивіцького пані Анна Хранюк – музикант, багаторічний викладач української мови в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані, співорганізатор щорічного фестивалю «Українська весна» в Познані виступила із доповіддю «Бій за автора «Журавлів» (за розділом книги М. Сивіцького «Записки сірого волиняка»)», у якій окреслила багаторічну діяльність її батька на ниві лепкознавства, утиски з боку радянської влади, яких йому доводилось зазнати, видання монографії «Богдан Лепкий:Життя і творчість».

«Починаючи цю роботу, мабуть, не сподівався, що доведеться багато років БОРОТИСЯ за Богдана Лепкого, так як майже все своє нелегке, а, може, й дуже важке життя боровся за правду і справедливість», - зазначила пані Аннна.

Співзасновник музею Богдана Лепкого, лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім братів Богдана та Левка Лепких, вчений секретар Державного історико-культурного заповідника в м. Бережани Надія Волинець у своєму виступі перегорнула сторінки історії музею Богдана Лепкого, акцентувала увагу на меценатській діяльності, жертовності куратора архіву та засновника музею д-ра Романа Смика.

Опісля до уваги учасників конференції було представлено книжково-ілюстративні виставки із фондів музею, а саме: «Музейний раритет», «Галицька Батерфляй співала в Бережанах», «Колисав мою колиску вітер рідного Поділля…» та фотовиставку «Богдан Лепкий на Тернопільщині» (з приватної колекції журналіста, члена НСЖУ, директора «Радіо Чортківщини» Романа Островського), яку представив сам автор.

Плідною була секційна робота конференції – вражає тематичне розмаїття та наукова глибина представлених досліджень, було і відкриття маловідомих фактів із біографії Б. Лепкого та З. Кузелі, спілкування однодумців та цінні дарунки для фондів музею.

2
2

3
3

4
4

5
5

Вибір читачів за тиждень

Відео