Орест Сарматський

Харків вдивляється у портрети князів та королів України-Русі, написані художником-ілюстратором з Тернополя (фото, відео)

кін-заставка

Мистецький проект презентували у Харкові творче подружжя Олега та Наталії Кіналів.

Мета такого проекту - відтворення портретів українських князів та королів двох династій – Галицької та Острозької, правління яких тривало упродовж майже 700 років, - повідомляють insidernews.info 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=M4LF_EUiaS4[/embed] [embed]https://www.youtube.com/watch?v=QjrUql_ofPk[/embed]

За словами Наталії Кутної-Кіналь, дослідниці та авторки проекту, ідея створення галереї портретів «Князі України-Русі. Історія еліт» виникла ще минулого року перед проведенням Форуму Видавців у Львові. Проте, появі такого проекту передувала тривала робота, яка загалом, полягала в обговоренні з істориками певних історичних подій в Україні.

— Ідея виникла під час зустрічі з істориками, і, насамперед, з Володимиром Білінським, який написав  трилогію «Країна Моксель», а пізніше  — «Україна-Русь». Він приїхав до Тернополя у березні 2014 року – тоді сталася довга розмова на тему того, що відбувається в країні сьогодні. Та чи була б війна на Сході України, якби ми знали нашу історію, князів, роди, якби знали нашу правдиву історію? І під час обговорення він запропонував проілюструвати свою книгу, — розповіла Наталія Кутна-Кіналь.

к04
к04

Акцент на ілюстраціях був зроблений не випадково, адже саме через сприйняття візуальної інформації молоді легше донести історію нашої країни. За словами Наталії Кутної-Кіналь, сьогодні такі світові історичні постаті, як Жана д’Арк, Лицарі Круглого столу, французькі мушкетери відомі саме завдяки публікаціям художніх романів, але в Україні нічого подібного немає. Тому виникла ідея проілюструвати українських князів. Для їхнього точного відтворення, автори проекту відвідували та працювали з архівами в Кракові, Відні, Флоренції, вивчали деталі побутової культури та навіть гравюри художників, які могли зобразити цих історичних постатей за тих часів. Картини увійшли до другої та третьої книг трилогії історика Володимира Білінського «Україна-Русь» — «Князі України-Русі» та «Українська звитяга».

кіналь01
кіналь01

Олег Кіналь, відомий в Україні художник, графік, книжковий ілюстратор, член Спілки дизайнерів України та його дружина, дизайнер-видавець Наталія розповіли, що необхідно було дослідити найдрібніші аспекти побуту того часу.

Наприклад, творче подружжя шукало, які були наконечники стріл: чи затуплені чи гострі; чи були лати, чи були кольчуги, як вони відповідали певній історичній епосі.

к002
к002

У планах пана Олега та пані Наталії – доопрацювання зібраного матеріалу та створення портретів видатних постатей того часу: доньок Костянтина Острозького, Анни Візантійської та інших відомих жінок того історичного періоду.

Виставка «Князі України-Русі. Історія еліт» діє у Харкові в обласній дитячій бібліотеці.

к03
к03

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео