Як підлікуватися в санаторії абсолютно безкоштовно?

санаторії-лікування

За результатами аналізу щотижневого моніторингу видачі листків непрацездатності, за 10 місяців 2017 року медичними закладами Тернопільщини було видано 61 519 таких довідок на 672 977 календарних дні. На виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності витрачено кошти Фонду в сумі 59,2 млн.грн.

Серед працюючих жителів області є чимало таких, термін тимчасової непрацездатності в яких перевищує 60 і більше днів – аж до визнання їх інвалідами. Щоб попередити подібні трагічні результати, тернополяни можуть скористатися можливістю відновлювального лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів України за кошти Фонду. Примітно, що в 2017 році в області по путівках оздоровлено лише 192 особи. Хоча можливості Фонду та кількість осіб, що потребують такого лікування, значно перевищують цю цифру, інформує Тернопільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

В поточному році реабілітаційне лікування по путівках здійснюється за 10 профілями медичної реабілітації:

- хворих після гострого інфаркту міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах;

- хворих після гострих цереброваскулярних порушень (інсульти, транзиторні ішемічні атаки);

- хворих після оперативних втручань на органах травлення;

- хворих після операцій на органах руху (ортопедичних, травматологічних при дефектах та пороках  розвитку хребта, ендопротезуванні та ре ендопротезуванні, реплантації кінцівок);

- хворих з порушенням обміну речовин та захворюваннями ендокринної системи;

- хворих після перенесених опіків;

- хворих після перенесених операцій на легенях, в т.ч. з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру;

- хворих після хірургічного втручання на органах сечостатевої системи і після оперативного та інструментального видалення каменів з нирок та сечових шляхів, ударно-хвильової літотрипсії;

- жінок з порушеннями перебігу вагітності;

- медико-психологічна реабілітація постраждалих учасників АТО.Відбір хворих та направлення їх на лікування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів проводиться відбірковими комісіями медзакладу, в якому хворий перебуває на стаціонарному лікуванні, за наявності показань та відсутності протипоказів до такого лікування. Рішенням цієї комісії видається безоплатна путівка терміном на 24 дні. На період лікування в реабілітаційному відділенні мед заклад видає хворому листок непрацездатності, який оплачується з коштів Фонду.

Крім того, Фонд забезпечує реабілітаційним лікуванням дітей віком від 4 до 18 років, які хворіють цукровим діабетом. Дітей направляють в санаторій (курорт Трускавець, Моршин, Миргород) в супроводі одного із працюючих батьків. Листки непрацездатності за період догляду на час лікування в санаторії матері чи татові не видаються - їм в санаторії надаються безкоштовно послуги із проживання та харчування.

Вагітні жінки з порушеним перебігом вагітності в термін вагітності з 12 до 32 тижнів направляються жіночою консультацією в період відпустки – без видачі їм листка непрацездатності.

Слід зазначити, що кожен санаторій має розроблене Положення про порядок відбору та направлення застрахованих осіб на лікування.

Особа, яку направляють в реабілітаційне відділення, має надати документ, що підтверджує особу, довідку з місця роботи «Для отримання путівки в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду», завірену в територіальному відділенні управління виконавчої дирекції Фонду у Тернопільській області. В санаторій необхідно взяти заповнену путівку, виписку з медкарти стаціонарного хворого та відкритий листок непрацездатності. Після повернення із санаторію необхідно надати по місцю отримання путівки зворотній талон, листок непрацездатності за період перебування в санаторії - здати по місцю роботи для отримання «лікарняних».

Наразі опрацьовується питання щодо надання послуг із медичної реабілітації за вільним вибором застрахованої (працюючої) особи реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо застрахованою особою (за принципом «гроші ходять за людиною»).

Після самостійного вибору хворим реабілітаційного відділення управління Фонду укладає тристоронній договір, на підставі якого застрахована особа отримає належне відновлювальне лікування, а санаторій отримає від Фонду відшкодування витрат за фактично надані послуги із реабілітаційного лікування.

Хворі, яким лікарі рекомендують реабілітаційне лікування в санаторії, мають розуміти, що здоров’я – це неоціненний скарб, який з допомогою Фонду можна зміцнити і примножити. Ніякі побутові чи виробничі проблеми не мають стати на заваді до відновлення здоров’я та продовження працездатного віку.

Вибір читачів за тиждень

Відео