Віра Олександрович

Авто із держави-окупанта на Тернопільщину ввезти - непросто

Митниця_контроль

Розповісти про умови ввезення в Україну ненових легкових автомобілів просили читачі «Терену».

За порадою ми пішли у Відділ організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Отже, відповідно до п. 15 підрозд. 5 розд. ХХ Податкового кодексу України (ПКУ) тимчасово, до 31 грудня 2018 року, зменшили ставки акцизного податку на легкові автомобілі, що використовувалися, і класифікуються у товарній позиції 8703, згідно із УКТЗЕД, крім автомобілів, що: - мають походження з країни, визнаної державою-окупантом, згідно із законом України, та/або визнаної державою-агресором щодо України, згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою, згідно із законом України; - вироблені до 1 січня 2010 року; - ввозяться на митну територію України особою для власного використання або на користь інших осіб за договорами купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду в кількості понад один легковий автомобіль протягом календарного року.

Відповідно до розд. І і ІІІ Правил митного контролю і митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затверджених наказом Держмитслужби від 17.11.2005 р. за № 1118, при ввезенні транспортних засобів на митну територію України і його митному оформленні власник або уповноважена особа подає на митниці ДФС: оригінали і ксерокопії реєстраційних (технічних) документів на транспортні засоби (якщо він перебував на обліку в реєстраційному органі іноземної держави чи України) із відмітками про зняття транспортного засобу з обліку, якщо такі документи видаються реєстраційним органом.

За необхідності вирішення додаткових питань, посадова особа митниці ДФС може вимагати митні документи країни придбання транспортних засобів, сервісну книжку, експертний висновок, фотографії і технічну документацію, - перелічують на митниці.

У свою чергу, у ст. 43 Митного кодексу України (далі – МКУ) визначили перелік документів, що підтверджують країну походження товару, а саме: сертифікат про походження товару, засвідчена декларація про походження товару, декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару.

Відзначимо, що додатковими відомостями про країну походження товару є відомості, що містяться в товарних накладних, пакувальних листах, відвантажувальних специфікаціях, сертифікатах (відповідності, якості, фітосанітарних, ветеринарних тощо), митній декларації країни експорту, паспортах, технічній документації, - уточнюють митники, - а також у висновках-експертизах відповідних органів, інших матеріалах, які можна використати для підтвердження країни походження товару.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео