Оксана Бучко

Тернополяни можуть навчити дітей добровільно залишати ґаджет у шухляді

58ca6a689632438f69ed3abef8ddd1be

Сучасну дитину часто не можуть уявити без улюбленого ґаджета. За відсутності планшета чи смартофона дитина сможе стати некерованою чи почуватись незатишно. Забороняти дітям користуватись ґаджетами психологи не рекомендують. Відповідальність батьків – це розумне контролювання часу, проведеного дитиною перед монітором.

- Перше, що необхідно - завжди пропонувати  альтернативу, - звертає увагу кандидат психологічних наук Наталія Гаєвська. - Ніколи не забирайте смартфон з грою, нічого не запропонувавши взамін. Щоб дитині не хотілося постійно грати в ігри чи дивитися мультфільми, створіть їй умови для цікавішого проведення часу. Гуртки за зацікавленням, спільні прогулянки в цікаві місця, гарні книжки. Дітям слід дозволяти грати в ігри, навіть якщо в результаті одержите безлад в кімнаті. Найчастіше діти, які обмежені тісними рамками заборон і обмежень в реальному світі, прагнуть зануритися у світ віртуальний.

Також ґаджет не повинен стати особливою винагородою для дитини. Не треба робити зі смартфону чи планшету щось надзвичайно бажане, цінне, те, що дитина всіма силами намагатиметься отримати.

І головне – батьки самі не повинні проводити надмірну кількість часу зі смартфоном чи планшетом в руках. За словами Наталії Гаєвської, якщо дорослі занадто часто «губляться» в телефоні, діти неусвідомлено роблять з цього такі висновки:

  1. Віртуальний, світ важливіший і цікавіший від реального.
  2. Це нормально переривати розмову, щоб прочитати повідомлення в телефоні чи перевірити свій статус в соціальних мережах.
  3. «Достукатись» до мами чи тата, коли вони у віртуалі, буває досить складно.

Прості поради щодо поводження батьків з ґаджетами від психолога:

- Ґаджети окремо, спілкування в реальному світі окремо, не змішуйте одне та інше! Наприклад, завершіть розмову чи переписку до того, як забирати дитину зі школи. Переступайте поріг закладу з почуттям повної присутності, тут і зараз. Зустрічі і привітання – життєво важливі моменти соціального життя.

- Виберіть «недоторкані» години та місця. Встановіть в родині правила. Переконайтеся, що дорослі теж дотримуються таких правил.

- Дисциплінуйте себе і свій смартфон. Ні, він вам не потрібен постійно. Пам’ятайте, що це всього лише інструмент. І ви ним керуєте, а не він вами.

Ще раз – діти постійно спостерігають, особливо, коли ви цього не помічаєте. Наше завдання - показати їм, що найбільш захопливі речі бувають тільки в реальному житті.

Приклад правильної поведінки з ґаджетом від учасниці торонтівської онлайн групи для українських мам щотижневої рубрики «Мамою Бути Просто» від Наталії Гаєвської:

«У мене тато забирав до вечері всі гаджети до своєї шухляди, не замикав її, але казав, що повчитись і наговоритися є час до вечері, потім час із сім’єю та відпочивати морально від електроніки. Я швидко звикла і дійсно побачила користь в цьому. У мене батько хотів стосунки будувати на довірі. Ми розмовляли, дивились всі разом фільми, а тато нам міг смачне щось приготувати... Це дуже зближувало! Згодом, коли він побачив прогрес, то повернув мені все на умовах, що я сама буду відкладати все до вечері без контролю».

фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео