Оксана Бучко

У замку на Тернопільщині показали розвиток Литви через колір та моду (фоторепортаж)

4

Фото литовців в історичних костюмах прикрашають стіни конференц-залу у Збаразькому замку на Тернопільщині. Там відкрили художню фотовиставку литовської художниці та дизайнера, доцента кафедри дизайну Вільнюської академії мистецтв Ренати Малдутєнє та фотографа, випускниці академії Вайви Абромайтітє. «Мода. Колір. Історія» - така назва виставки описує засоби, через які розкривають погляд сучасності на розвиток Литви.

Збаразький замок
Збаразький замок

Моделі на фото символізують історичні постаті. На одному із них зобразили стиль королеви Литовського Князівства Бони. Її костюм – роздум про неоднозначну нішу обов’язків правителя. Завдяки королеві до Литви дістався італійський ренесанс зі своїм кольором золота та платини. Саме у такому вбранні і зображена модель на фото. А елементи сяючої луски вужа символізують мудрість і хистрість правительки.

3
3

Палаючий костюм іншої моделі – про епоху Просвіти. Поруч із фото моделі Вогню – Єврейка у синій сукні, колір якої символізує Воду. Це метафора, яка розкриває суть відносин у XVIII ст литовських міщан із іновірцями.

2
2

Інша модель у чоловічому костюмі з летючим шаром символізує Емілію Плятер під час повстання XIX ст. Картина розкриває ідею перевтілення жінки у воїна. Чоловічу сорочку  замінили на білу, ніжну оборілу сукні з мережива ,яка натякає на нездійснені мрії молодої жінки. Подерта лялька поруч – це різдвяний пордарунок. Адже загинула Емілія Плятер напередодні Католицького Різдва. Модель зобразили з вовком, який символізує тінь від сутінків власної душі.

5
5

Виставку можна переглянути протягом тижня у замку.

Про цікаві сторнки історії замку ТЕРЕН писав ТУТ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео