Оксана Бучко

Студентів робітничих професій хочуть залишити працювати на Тернопільщині (відео)

MVI_6906.00_03_07_05.Still001

Перспективи підготовки фахівців за робітничими професіями в аграрних закладах Тернопільщини обговорили під час семінару у Бережанському агротехнічному коледжі 23 листопада.

Як покращити кваліфікацію спеціалістів  аграрної сфери вирішували представники влади, керівники закладів та потенційні роботодавці. Потрібним нововведенням для студентів вважають дуальну систему навчання.

[embed]https://youtu.be/oxpiqiAku8A[/embed]

Директор ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний коледж» Світлана Пилипишин:

- Принцип ми розуміємо, - говорила Світлана Пилипишин. - Великий підприємець може взяти на роботу студентів, яких мими готуємо. Тому ми можемо дати 30% теоретичного курсу, а 70% практики студенти і здобуватимуть на таких підприємствах потенційного роботодавця.

Можливість ознайомлення  із виробничим процесом під час навчання  надають у відділенні «Тернопільський М’ясокомбінат» компанії «Агропродсервіс». На території фірми систематично проводять екскурсії для студентів аграрних закладів. За словами генерального директора компанії Івана Чайківського, таким чином майбутнім спеціалістам показують реальні перспективи діяльності у межах регіону.

Генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Іван Чайківський:

- Я в цілому виступаю за зміну системи освіти, - зазначив Іван Чайківський. - Це неправильно, що ми вкладаємо в студентів кошти, а вони після закінчення відповідних закладів виїжджають за кордон працювати на іншу державу. Наші студенти повинні працювати в Україні. Зміни потрібно прийняти на законодавчому рівні. Міносвіти мало б спрогнозувати потрібні для економіки країни професії. А реальний сектор економіки повинен гарантувати роботу випускникам в освоєній ними сфері.

В області також покращуватимуть систему підготовки кваліфікованих робітників відповідно до вимог роботодавців. Із цією метою на базі закладів профтехосвіти відкривають навчально-практичні центри.

Директор навчально-методичного центру профтехосвіти в Тернопільській області Леся Гордійчук

- Cьогодні відбулося відкриття на базі Тернопільського ВПУ №4 імені Михайла Паращука навчально-практичного центру з будівельних професій спільно з фірмою «Снєжка-Україна», - розповіла Леся Гордійчук. - Це стане хорошою матеріальною та технічною підтримкою даної професії. І заклад матиме надію на виживання та процвітання.

Відео: Богдан КОЛЕСОВ

Вибір читачів за тиждень

Відео