Оксана Бучко

Тернополянам рекомендують змінити стиль ходьби взимку

gololed

Бути більш уважними та обережними у зимовий період закликають тернополян. Таким чином можна зменшити травматизм через падіння. Правила, яких необхідно дотримуватись взимку перехожим, повідомляє Тернопільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

  1. Обрати відповідне взуття

Носити взуття бажано на плоскій підошві або на низькому квадратному каблуці. Краще, якщо підошва буде з великою ребристістю, яка не ковзає. Зменшенню ковзання також допоможуть наклеєні на платформу в ділянці носка і п'ятки куски лейкопластиру.

  1. Змінити стиль ходьби

Ходити під час ожеледиці потрібно не швидким кроком, трохи ковзаючи. Це має нагадувати ходу на маленьких лижах. Спеціально ковзати по льоду неварто, це збільшує обмерзання підошви.

  1. Обережно заходити і виходити

Особливо обережним потрібно бути на вході до установ і споруд, при будівництві яких використовувалась плитка, на автотранспортних зупинках.

  1. Старшим людям обмежити вихід з дому

Особам літнього віку, найбільш схильним до травматизму, із-за вікових особливостей скелета нерідко отримують дуже серйозні травми, які можуть бути причиною інвалідності. Тому немолодим людям взагалі не бажано виходити в ожеледицю з дому без супроводу. А якщо все-таки неможливо відкласти вихід із дому, то обов’язково потрібно брати з собою палку з металевим кінцем, яка допоможе зменшити ковзання.

  1. Нерозчищені вулиці і накатані ожеледні доріжки краще обходити
  2. Не закутуватись в капюшони

Небезпечні в плані отримання травм і капюшони, які звужують поле зору і заважають при переході вулиці вчасно оцінити ситуацію на дорозі.

  1. Не носити сумку на плечі

Сумки, які звисають з плеча, переміщують центр тяжіння і тягнуть вниз. Як правило, травма – це результат падіння, і часто – неправильного.

  1. Падати треба правильно

Якщо ви відчуваєте, що падіння не уникнути, постарайтеся присісти – так зменшується висота з якої ви падаєте. Крім того в момент падіння необхідно постаратись згрупуватись – втягнути голову і прижати лікті до тулуба. Якщо, посковзнувшись, ви втрачаєте рівновагу, ні в якому випадку не падайте на витягнуті руки. Падати обов'язково потрібно на бік. Якщо людина падає на спину, то є загроза травмувати хребет і голову. Але якщо ви все таки падаєте на спину, притисніть підборіддя до грудей, а руки розставте як можна ширше. Це застрахує вас від черепно-мозкової травми.

При падінні зі слизьких східців дуже важливо захистити лице та голову - постарайтеся прикрити їх руками.

фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео