Кінострічку про митців Розстріляного Відродження покажуть у Тернополі

1297013

Документальний фільм «Будинок »Слово" можна буде переглянути завтра, 28 листопада, кінотеатрі «Сінема Сіті», що на вул. Текстильна, 28ч та у «Палац кіно» (вулиця Івана Франка, 8).

Фільм розповідає про один із найбільших злочинів радянської влади – знищення потужного мистецького руху, що виник в 20-30- х роках у Харкові. У 66-ти квартирах будинку із назвою «Слово» жили найвідоміші митці української культури – письменники, поети, художники, режисери. Це Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Павло Тичина, Наталя Ужвій, Володимир Сосюра, Остап Вишня, Олесь Курбас, Михайло Яловий, Іван Багряний, Раїса Троян та інші. Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох наступних років репресували, розстріляли або перетворили на співців партії.

Автори сценарію – Тарас Томенко та поетеса Любов Якимчук. Творці використовували лише документальні матеріали, фотографії та кінозйомку з архівів СБУ, інститутів та університетів, недоступну раніше для широкого глядача. Але «Будинок «Слово» – це більше, ніж документальний фільм: це поєднання тисяч цитат самих письменників та поетів, НКВСтів, партійних бонзів та тогочасних сексотів, які разом створюють емоційно і мистецьки потужний твір.

Згодом картина буде доступною у рамках просвітницьких показів в школах, бібліотеках та кіноклубах.

Вибір читачів за тиждень

Відео