Оксана Бучко

Тернополян попереджають, насильство у сім’ї не можна замовчувати

pol

Погане економічне становище є першою причиною насильства в тернопільських сім’ях. Поруч із тим до серйозних наслідків таких випадків приводить замовчування негараздів. Тож тернополянам радять не зволікати із зверненням на гарячі лінії  відповідних служб.

Привернути увагу тернополян до такої проблеми вирішили під час акції в місті «16 днів проти насильства», яка триватиме з 23 листопада до 16 грудня.

- У 2017 році на лінію 102 надійшло 474 повідомлення про насильство в сім’ї, - зазначив заступник начальника управління патрульної поліції у Тернопільській ДПП Олег Сороковий. – Ми оформили 378 адмінпротоколів згідно ст. 173 п. 2 Кримінального кодексу про адміністративні правопорушення. Із них ще  75 - по ч 2 такої статті – повторне вчинення насильства. Проблему потрібно вирішувати на законодавчому рівні, а саме посиленням санкцій до такого роду правопорушень.

За 10 місяців у області зафіксували 2 329 звернень про факти вчинення насильства в сім’ї, на 2 213 склали адмінпротоколи. Станом на 1 листопада 2017 року на обліку осіб, які вчинили насильство, стояло 1950 осіб, із них -  88 жінок.

- На обліку такі особи стоять протягом року, - т.в.о начальника ВДОП УПД ГУНП  Василь Дідух. – Якщо вони не вчиняють повторного злочину, їх знімають з обілку. Якщо ж особи вчиняють повторно насильство, їх направляють на корекційні програми. Протягом року такі програми проходило 166 осіб. Проблемно є те, що корекційні центри є лише в Тернополі і Чорткові. А доїжджати учасники програм повинні за свій кошт.

Щоб попередити насильство, на Тернопільщині діє відповідна програма, на яку з обласного бюджету виділили 430 тисяч гривень. Також із сім’ями, в яких уже вчинили насильство, протягом 3-6 місяців працюють соціальні служби.

- Ми проводимо тренінги для психологів, які працюють у відповідних центрах надання допомоги, - розповіла головний сп відділу сім’ї та молоді Олена Шуль. - Також важливою складовою стали тренінги для жінок учасників АТО, адже саме у таких сім’ях, на жаль, часто трапляються випадки насильства через пережитий стрес.

Правоохоронці попереджають, в області протягом року зареєстрували 8 кримінальних правопорушень, які стосувались вчинення насильтва. Один випадок завершився смертю, інші 7 – легкимим тілесними ушкодженнями. Тож у випадку виникнення проблем у сім’ї закликають звертатись на гарячу лінію 0 800 500 335 чи 386 з мобільного або на телефон довіри 43 31 00.

Перечекати труднощі в сім’ї у Тернополі можна у цілодобовому Центрі соціально-психологічної допомоги «Родина» (вул. Коновальця, 18. Також в місті функціонує соціальний гуртожиток для осіб віком 18-23 років вул. Карпенка, 16)  та Тернопільський обласний центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді (вул. Шпитальна, 7).

фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео