Олександр Печериця розповів тернополянам про те, як пережив Голодомор (фото)

Безымянный1

Актор фільму «Гіркі жнива» розповів про особливості зйомок кінострічки.

Над проектом, який внещодавно вийшов на телеекрани, працювала ціла наукова група, експерти, автор сценарію та безліч інших спеціалістів з різних галузей. Деякі елементи сюжетної лінії «Гірких жнив» взяті з розповіді матері режисера, яка вагітна ним, сама тікала від голоду. Згодом вона опинилась у Німеччині, а потім сім'я переїхала у Канаду, де зараз й проживає режисер фільму.

- Під час зйомок я намагався усвідомлювати і пригадати те, що розповідали про голодомор мені мої діди і бабуся. Ці історії мали в мені відголос тих подій, тої несправедливості та жахливого вчинку радянської влади. Це говорить лише про те, що вони не зупиняться, якщо вони використовують такі методи - то ні про яку людяність, справедливість і честь не може бути й мови. Тут вже боротьба на знищення, або ти залишишся існувати - або тебе знищать, - каже Олександр Печериця.

Безымянный2
Безымянный2

Зйомки відбувались у Києві (а саме - у Пирогово) та Англії на кіностудії, де знімали фільм «Гаррі Потер». Фільм орієнтований на іноземного глядача, аби як умога більше людей дізналося про історію українців, яку зараз мало хто визнає. Кінострічку вже побачили приблизно в 55-ти країнах світу. У Росії фільм в прокат не пішов, у зв’язку з невизнанням причетності радянської влади до створення штучного геноциду України.

- Більшість людей знає про голодомор з книжок і фільмів, але коли я почав грати роль, проникатись історією, де перед тобою стоять діти і просять дати поїсти, а в тебе немає зовсім нічого, і в супермаркет ти не підеш, і кредитки не маєш – це жахливо усвідомлювати, - розповідає актор.

В Українському домі «Перемога» відбувся показ фільму для усіх бажаючих.

- Фільм мені сподобався! Лише жахливо усвідомлювати те, що дуже багато гідних українців було знищено, а ті кому вдалось втекти, хоч добре пам'ятають своє коріння, свою історію, цінують традиції, але вже ніколи не повернуться на рідні землі. Наші гени з плином часу і тиском обставин просто вимішались. Такий ревний патріотизм кожного українця, який був у наших предків явно згас. Проте, є і в наш час рушійна сила активних патріотів, які не дадуть нашій країні впасти та практично у кожного загашений той вогник, який варто розпалити, це яскраво продемонструвала Революція Гідності, - ділиться враженнями від перегляду студентка економічного університету юридичного факультету Тетяна Павлик.

Безымянный3
Безымянный3

Читачам «Терену»  актор побажав пам’ятати свою історію, робити висновки і не повторювати тих помилок, які, на жаль, роблять і зараз.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео