Оксана Бучко

Тернопільські школярі їстимуть менше

kids eating healthy food at home

Рекомендовану кількість калорій для дітей і підлітків зменшили. Зміни норм харчування МОЗ затвердив вперше за 18 років, пише 112.ua з посиланням на Держпродспоживслужбу Тож калорійність харчування на добу знизили дітям і підліткам на 15%. Їм рекомендують їсти більше білків і менше жирів, вуглеводів, а особливо солодкого.

Дієтологи по різному сприйняли такі зміни у харчуванні дітей. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ. А інші вважають, що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обґрунтовано. Дієтологи відзначили, що дані рекомендації загального характеру, оскільки дітям, які відвідують спортивні секції, потрібно більше калорій, ніж дітям з меншими фізичними навантаженнями.

- МОЗ пояснює такі зміни тим, що нові норми більш збалансовані й корисні для здоров’я. Зниження калорійності раціону дітей відомство пояснює тим, що старі норми харчування застаріли і були завищеними щодо вживання вуглеводів. Що провокувало у дітей надмірну вагу й ожиріння. Підліткам же рекомендується вживати більше білкової їжі для кращого зростання і нарощування м’язової маси, - йдеться в повідомленні.

У той же час згідно відповідного указу також збільшили кількість білків і зменшили кількість вуглеводів у раціоні дорослих. Дорослим рекомендують також знизити кількість вуглеводів, але водночас збільшити кількість жирів та білків. Рекомендації розробили згідно вікових категорій та груп фізичної активності.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео