Орест Сарматський

Гімназія у Теребовлі відзначила своє 110-річчя (фоторепортаж)

Зас тавка01

Престижний навчальний заклад на Тернопільщині відсвяткував солідну дату з часу свого створення.

Хоча нині офіційна назва цього закладу – Теребовлянський навчально-виховний комплекс, його переважно називають звичніше – гімназія.

Отож, з нагоди 110 - річного ювілею тут відбулася урочиста академія. Після благословення святих отців, колектив гімназії привітали  почесні гості, керівники району.

Звертаючись до учасників дійства, директор гімназії Олег Архитко підкреслив, що для нього бути керівником — це насамперед піклуватися про тих, чий успіх і доля залежать від тебе, та виправдовувати  їхню довіру.

136371431
136371431

- Мені  довелося стати директором-початківцем у  закладі зі  славетною історією, педагогічними традиціями, відпрацьованою системою роботи з учнями та вчителями, високим рейтингом серед громадськості та батьків. Тому першим кроком обрав найскладніше — встановлення взаємин з учителями і створення колективу однодумців-професіоналів. Це, на мою думку, найскладніше та найвагоміше завдання новопризначеного директора. І тут надзвичайно важливим вважаю людський чинник. В  основу своєї управлінської діяльності поклав такий принцип: вимога і повага рівнозначні в роботі з кожним вчителем, а методи та форми управління можуть бути різними, головне — знайти шлях до вирішення найскладнішого завдання, а саме — спрямувати колектив на  здійснення ефективної роботи, що передбачала б внесення  змін, щоб заклад ставав ще кращим. Із щирою вдячністю й повагою вітаю  весь колектив, учнів, батьків та їх родини, меценатів, громадськість краю з нагоди 110-ї  річниці заснування Теребовлянської гімназії. Нехай дух славетних випускників-гімназистів слугує кожному з нас прикладом мудрості, наснаги, нескореності та жертовної, великої любові до рідної землі. Бажаю нових надбань, звершень, динамічного професійного вдосконалення. Нехай кожен день приносить радість і задоволення від того, що зроблено задля наших дітей», - сказав Олег Архитко. .

136370801
136370801

136371093
136371093

136371119
136371119

А потім у канві культурно-мистецької програми присутні у залі змогли подумки помандрувати у минулі десятиліття, згадати колишніх гімназистів, які зробили вагомий внесок у становлення незалежної України.

Юні гімназисти з гордістю розповіли про видатних людей, які навчалися в гімназії: єпископа з Торонто Ізидора Борецького, - лідера українських націоналістів Ярославу Стецько, професора і ректора Люблінського католицького університету Мар'яна Юзефа Реховича, Мар’яна Крушельницького – актора, режисера, професора, педагога, Володимира Вагилевича, хормейстра (диригента) хорової капели «Трембіта», художників,  громадських діячів братів Борачків та багатьох інших.

Гостями свята були і діти колишніх гімназистів, зокрема - син знаного краєзнавця, географа Івана Снітовського – заслужений журналіст України, власний кореспондент Українського національного інформаційного агентства Укрінформ в Тернопільській області Олег Снітовський, теребовлянка Оксана Брездень. Вони поділилися спогадами про своїх близьких. Так, Олег Снітовський розповів про нелегкий життєвий шлях батька – першого директора Теребовлянської бібліотеки для дорослих, педагога, засновника першого в районі краєзнавчого музею, автора історичних нарисів про Теребовлянщину, книголюба і відомого колекціонера-філателіста, мандрівника рідним краєм. Також Олег Снітовський розповів про свою творчу діяльність, створення фотовиставки «Вітражі душі», присвячену Іванові Марчуку, презентував свої картини, низку авторських книг про історію та культуру Тернопільщини.

136370595
136370595

136371953
136371953

Окрім цього, запрошені на святкову імпрезу переглянули виставку робіт учнів і вчителів гімназії: Тими О. О., Федорук О. І. – вчителів трудового навчання, Сорожкевич Ольги – випускниці гімназії (виставка біжутерії ручної роботи), Чміль О.О. – виставка капелюшків, Драбик (Тими ) Христини – роботи з соленого тіста, картини, кераміка, Мазурок Н. І. – виставка картин, Миколаїв Л. В. – виставка вишитих образів…

136370324
136370324

IMG_1007
IMG_1007

IMG_1015
IMG_1015

Під час урочистостей гості свята дізналися, що гімназія відродила багато традицій. Є тут свій гімн, прапор, герб, усі працівники та учні стали членами «Просвіти». А походи в місто супроводжуються духовим оркестром, діє шкільний хор «Первоцвіт», щороку видаються часописи, газета «Нове покоління». Учні вивчають кілька іноземних мов і мандрують Європою.

Кожного року гімназисти здобувають вищий рейтинг під час предметних олімпіад, наприклад, за 10 останніх років на районному етапі – 586 дипломів, на обласному – 97. А ще цей заклад нагороджений дипломом «Флагмани освіти України».

Значний вплив на навчальні досягнення гімназистів має співпраця з Тернопільським обласним комунальним територіальним  відділенням Малої академії наук України (директор Мигайчук О.М.). Так, у секції «Англійська мова» (2004-2017), керівник Стецько Н.Б., на обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН – 21 призер, на ІІІ етапі – 2, у секціях української  філології, керівник Мартинчук Н.Б.,  на обласному етапі  – 19 призерів, на ІІІ етапі – 6. У загальному заліку учні Теребовлянської гімназії отримали на ІІІ етапі конкурсу-захисту 11 дипломів,  на ІІ етапі – 100 дипломів тільки за останні 10 років. Семеро з них стали Президентськими стипендіатами. А  Ковалінська Надія – призер всеукраїнських конкурсів,  була учасником  міжнародного конкурсу “Юнацький водний приз” –  2006, який відбувся у Стокгольмі, керівник Ковалінська І.І.

Президентським стипендіатом у 2016 р. стала учениця 9 класу Кричун Юлія, яка перемогла на ІV етапі Всеукраїнської олімпіади з біології, вчитель Гуцкалюк Л.І.

З 1998 року по 2017 рік Теребовлянську гімназію закінчило 657 випускників, з них  золотою медаллю нагороджено 105 (16 %) учнів, срібною медаллю  –  53 (8 %).  Майже всі випускники стали студентами вузів.

136371288
136371288

136371669
136371669

Автори святкового сценарію згадали і деяких випускників, які нині мають заслужений авторитет і повагу у тих колективах, де вони працюють. Це, зокрема, Шустрова Тетяна  яка стала телеведучою, Кавулич Назар, артист Чернівецького драмтеатру, Юрій Григораш – оперний співак, Іван Драган – художник, Рогів Олег  – оператор. П’ятеро вихованців гімназії обрали наукову діяльність, стали кандидатами наук. Це - Пелехата  (Заваринська) Ірина, Скасків (Балик) Тетяна, Галущак Людмила, Стецюк Оксана. І це тільки кілька прикладів, а цікавого про колишніх гімназистів уже сучасної гімназії є чимало.

Варто зазначити, що святковий вечір був насичений оригінальними виступами юних гімназистів та їхніх наставників, що ще раз засвідчило: усі вони – одна велика родина. Про це подумалось, коли прозвучали фінальні акорди свята у виконанні зведеного хору учнів та педагогічного колективу.

Звичайно, навіть важко назвати усіх, хто долучився до святкової і імпрези. Це і - Тихоліз Мирослава - заступник директора з виховної роботи, Мартинчук Надія - заступник директора з навчально-методичної роботи, низка вчителів, керівників творчих аматорських колективів, автори самобутніх художніх виставок ікон, картин, біжутерії, виробів з бавовни та кераміки.

І наостанок. Урочисте відзначення 110-річчя Теребовлянської гімназії засвідчило: кожен, хто тут навчався і працював, хто нині вчиться і працює – мав і має є у своїх серцях найтепліші почуття про рідну школу. І віриться, це – гарантія подальшого поступу цього престижного навчального закладу з Тернопільщини.

136372107
136372107

136372162
136372162

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео