Орест Сарматський

Названо найкращі сорти кісточкових для соків і пюре (Агро-новини)

k29

Фахівці Мелітопольської дослідної станції садівництва ім. М. Ф. Сидоренка дослідили створені на станції сорти черешні, вишні, персика й абрикоса, плоди яких найкраще підходять для переробки на сік і пюре.

Зокрема, 11 сортів черешні та 6 сортів вишні вивчали на придатність для виготовлення натуральних неосвітлених соків. Натомість 5 сортів абрикоса та 2 сорти персика перевіряли на придатність їх урожаю для виготовлення дитячого й дієтичного харчування — стерилізованих соків із м’якоттю та пюре, пише AgroTimes.

1303
1303

Усі виготовлені соки належали до вищого товарного ґатунку: у черешневих обсяг сухих речовин сягав 11,7-17,3%, у вишневих — 15,6-18,3% (для вищого товарного ґатунку достатньо 11% та 13% відповідно).

Нова процедура реєстрації заблокує поставки сільгосптехніки в Україну

Затверджена нещодавно Кабінетом міністрів постанова про порядок реєстрації сільгосптехніки унеможливить нові поставки техніки в Україну.

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», виробники техніки за перехідний період не встигнуть отримати необхідний для реєстрації сертифікат затвердження типу.

Мова йде про постанову Кабміну «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 липня 2009 р. № 694 і від 11 листопада 2009 р. № 1200», яку було ухвалено 15 листопада 2017 р.

Документом регулюються питання щодо порядку реєстрації та введення в експлуатацію сільськогосподарських машин та техніки відповідно до Технічного регламенту.

1301
1301

Як зазначають в УКАБ, постановою виробників техніки зобов’язують протягом перехідного періоду, який закінчується у березні 2018 року, отримати сертифікат затвердженого типу відповідно до Технічного регламенту. Сертифікат видаватиметься на 5 років. Таким чином замість дерегуляції у системі сертифікації і зменшення бюрократичної складової, виробники техніки отримали завдання в найкоротший термін пройти процедуру затвердження типу відповідності, вважають в асоціації.

Уряд вніс зміни у правила оренди землі

Кабінет Міністрів України схвалив постанову про внесення змін до типового договору оренди землі, якими удосконалено механізм управління у сфері використання та охорони земель, збереження та відтворення родючості ґрунтів.

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства, рішення буде сприяти захисту інтересів орендодавців — власників земельних ділянок, а також збільшенню надходжень до місцевих бюджетів.

Прийняті удосконалення (механізму управління у сфері використання та охорони земель, збереження та відтворення родючості ґрунтів) передбачають:

— фіксацію в договорі оренди показників якісних характеристик ґрунтового покриву земельної ділянки на момент її передачі в оренду;

— відшкодування орендодавцю — власнику земельної ділянки збитків у разі погіршення якості ґрунтового покриву орендованої земельної ділянки або приведення її у непридатний для використання за цільовим призначенням стан;

— встановлення строку виплати орендної плати за користування земельною ділянкою та посилення відповідальності у разі її несвоєчасної виплати (штраф, пеня).

1302
1302

Зазначені зміни до типового договору оренди землі розроблені та прийняті на виконання пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 7 червня 2017 р. № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними».

Вибір читачів за тиждень

Відео