Орест Сарматський

Побито рекорд з експорту сливи (Агро-новини)

20

Слива очолила рейтинг найбільш експортованих фруктів з України у період з липня по жовтень 2017 р. Про це повідомляє «Інфо-Шувар», з посиланням на дані статистики з міжнародної торгівлі в Україні.

За вказаний період за кордон було продано майже 8 тис. т сливи на суму $ 6,1 млн, тобто мова йде про абсолютний рекорд за всі роки незалежності нашої країни.

За той же період яблук було експортовано 7,8 тис. т, хоча раніше саме цей фрукт вважався безперечним лідером в українському фруктовому експорті.

У попередні роки експорт свіжої сливи з України обмежувався 100 т за увесь сезон. Наприклад, в 2016 р. країна відвантажила на зовнішній ринок лише 70 т сливи.

1501
1501

В 2017 р. пік експорту української сливи припав на жовтень, коли на зовнішній ринок було відвантажено майже 4,2 тис. т цієї продукції, з яких 3,5 тис. т закупила Польща.

Загалом, за липень-жовтень 2017 р., в Польщу було відвантажено 6,5 тис. т або майже 82% від загального експортного обсягу української сливи.

Лише 7% експорту припало в цьому році на ринок Білорусі, 3% від загального експортного обсягу сливи із України закупили Латвія та Румунія.

Слід зазначити, що Польща вже другий рік поспіль залишається головним ринком збуту для вітчизняних експортерів сливи. До 2016 р. майже всю сливу Україна експортувала в країни СНД.

Проблеми діяльності фермерів-одноосібників розглянули в Мінекономрозвитку

Під головуванням Першого віце-прем’єр міністра Степана Кубіва відбулася нарада щодо проблемних питань діяльності одноосібних фермерських молочних господарств, повідомляє Урядовий портал, повідомляє Урядовий портал.

«Оскільки надійшли звернення селян, щодо труднощів зі здачею молока на переробні підприємства, а також щодо проблем із отриманням ними субсидій, прем’єр-міністр доручив знайти механізм вирішення проблемних питань щодо селян — індивідуальних виробників молока. Йдеться про специфіку обрахування доходу від продажу сирого молока з господарств таких селян», — повідомив Степан Кубів.

1502
1502

Згідно даних галузевих асоціацій молочників, а також профільних міністерств у сфері АПК та соцполітики, більшість селян змушені здавати сире молоко посередникам за меншою ціною, ніж її приймає переробне спеціалізоване підприємство. Це ускладнює контроль якості сирого молока і визначення його собівартості. А ще формується тіньовий ринок заготівлі молочної продукції одноосібних фермерів.

Саудівська Аравія проінспектує українських виробників яловичини

Представники компетентного органу з контролю харчових продуктів Королівства Саудівська Аравія (КСА) найближчим часом відвідають Україну з метою відкриття свого ринку для української яловичини. Про це йдеться в повідомленні Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

В ході візиту комісія проведе оцінку системи державного контролю виробництва яловичини і проінспектує підприємства, які мають намір експортувати яловичину до КСА.

1503
1503

Підприємства, які зацікавлені в поставках м'яса яловичини та інших м'ясних продуктів з неї до КСА і бажають пройти відповідне інспектування, повинні до 1 грудня 2017 р. подати інформацію про заявлені потужності.

Зараз Держпродспоживслужба та компетентний орган з контролю харчових продуктів КСА розпочали процес узгодження форми ветеринарного сертифікату на експорт м'яса яловичини та інших м'ясних продуктів з неї.

Вибір читачів за тиждень

Відео