Тернополянам на замітку: як не переїдати під час стресу

stres-produkty

Чимало тернополян, коли нервуються, переживають, і отримують всі ті емоції, які загалом можна визначити як стрес, хочуть їсти. І тут, як пояснюють фахівці, немає нічого дивного.

Їжа та стрес нерозривно пов’язані одне із одним. Переживаючи такі емоції, у людини спочатку знижується апетит, а потім навпаки зростає. Проте, якщо постійно здаватися перед стресом та їсти, то таким способом можна набрати зайву вагу. Однак, якщо вживати правильні продукти, то цього не станеться.

Їжа проти стресу повинна включати ті продукти, які багаті енергією – вуглеводи.

Для перекусів - швидко доступні природні цукри сухофруктів, меду, смузі.

Для основних страв – цільнозернові крупи, які довго перетравлюючись поступово і тривалий час насичуватимуть кров глюкозою, в міру картоплі, макарони з твердої пшениці, вівсянка. Вуглеводи також посилюють утворення серотоніну – нейропосередника, який бере участь у формуванні позитивного настрою, пише medfond.com.

Антикосиданти ягід (чорниця, ожина, лохина), кольорових овочів (морква, гарбуз, болгарський перець, яблука, буряк), зелених листових (салати, шпинат, броколі) при стресі допоможуть захистити клітини тіла і стануть джерелом вітамінів та мікроелементів, необхідних для роботи ферментів та дії гормонів.

Цитрусові, завдяки вітаміну С посилюють роботу імунної систему, а також здатні стримувати рівень гормонів стресу в крові. Є дослідження які показують зменшення фізіологічних проявів стресу після вживання вітаміну С перед складними завданнями.

Шпинат, інша зелень, соя, червона риба багаті магнієм, який зменшить прояви втоми, головного болю, судом, позитивно вплине на загальний психічний стан.

Велику поміч в умовах стресу тіло отримає від перекусу перед сном – склянка нежирного молока, з ягодами та цільнозерновими хлібцями наситять шлунок, забезпечать достатньо глюкози для поновлення запасів глікогену в печінці (енергія «на екстрений випадок»), посилять вироблення серотоніну, який допоможе розслабитися і заснути.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео