Для кого з тернополян сплачений єдиний внесок за звітний рік включається до витрат наступного

975-5

Об’єктом оподаткування доходів, отриманих підприємцем на загальній системі оподаткування, є чистий оподатковуваний дохід. Тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю фізичної особи-підприємця. 

У Тернопільській ОДПІ також нагадали, що до витрат, зокрема, належать і суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності фізичної особи — підприємця. Окрім ПДВ, акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно), сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірах і порядку, встановлених законом, платежів, сплачених за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності, одержання дозволу чи іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з господарською діяльністю.

Фізичні особи — підприємці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік на підставі даних річної податкової декларації, до 10 лютого наступного року.

Фізична особа — підприємець, яка не використовує найманих працівників, формує та подає звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сама за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом, яким є звітним календарний рік.

Іншими словами, підприємці на загальній системі оподаткування сплачують єдиний внесок за звітний рік до 10 лютого наступного року після подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску. Тобто сума сплаченого єдиного внеску за звітний рік включається до складу витрат наступного.

Ця норма передбачена пунктом 177.2, підпункту 177.4.3 статті 177 Податкового кодексу України, статті 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», пунктом 2 розділу III «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року за номером 435.

Докладніші консультації — в Центрі обслуговування платників чи телефоном 43-46-10.

Фото відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ

Вибір читачів за тиждень

Відео