Тамара Коблик

21 грудня в історії Тернопільщини

21

Цього дня народилися:

Крикончук Світлана (1984, с. Цеценівка Шумського району) – спортсменка, біатлон. У 2003 році присвоєно звання майстра спорту України з біатлону. У 2003 році стала переможницею першості України серед юніорів, посіла III місце на чемпіонаті України у естафетній гонці, чемпіонка світу з літнього біатлону на дистанції 5 км та срібна призерка на дистанції 3 км і у естафетній гонці. Виступає за спортивне товариство «Колос». Тренери - Клочко П.П. та Бутко В.П.

крикончук
крикончук

Маринович Микола (1861, с. Ішків, Козівський район, Тернопільська область — 1944, с. Оселя, Яворівський район, Львівська область) — український військовий діяч, начальник Генерального штабу Української Галицької Армії.

138px-Микола_Маринович._Меморіальна_таблиця_у_Львові_(01)
138px-Микола_Маринович._Меморіальна_таблиця_у_Львові_(01)

Хоркавий Віталій (1980, м. Тернопіль) – директор Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення.

хоркавий
хоркавий

Цей день в історії Тернопілля:

21 грудня 1912 року - у Відні (Австрія) помер вчений-сходознавець, біблеїст, арабіст, археолог, доктор філософії, професор Віденського інституту східних мов, член Віденської Академії наук, уродженець Бучача Давид Генріх Мюллер.

21 грудня 1918 року - відбувся з'їзд студентської і гімназійної молоді Тернопільської округи.

21 грудня 1939 – Політбюро ЦК ВКП(б) прийняло рішення про перехід на радянську валюту на території Західної України т Західної Білорусії. З офіційного грошового обігу вилучені польські злоті і замінено на карбованці у співвідношенні 1:1.

Це не відповідало ринковій ціні валют (злотий був значно дорожчий) і призвело до зубожіння місцевого населення. З того ж дня продаж і придбання товарів, надання всіляких послуг – кіно, театрів, комунального господарства, міського й залізничного транспорту тощо – здійснювалися виключно за радянські гроші.

Коли рахунки в банках і ощадних касах, які належали приватним підприємствам та особам, не перевищували 300 злотих, з цих рахунків із 21 грудня 1939 року дозволялося робити виплати в радянських карбованцях.

21 грудня 1945 року – уродженця Гусятинщини, Станіславівського греко-католицького єпископа Григорія Хомишина, у зв'язку з погіршенням стану здоров'я, перевели з внутрішньої тюрми НКВД УРСР до лікарні Лук'янівської в'язниці, де 28 грудня 1945 р. він помер.

21 грудня 1988 року – Тернопільському фінансовому економічному інституті створений факультет зовнішньоекономічної діяльності. Очолив його заступник декана планово-економічного факультету, доцент кафедри господарського механізму Анатолій Тибінь.

21 грудня 1989 року – Тернопільська обласна рада передала приміщення колишнього домініканського собору по вул. сагайдачного в Тернополі єпархії Української греко-католицької церкви. Тепер тут - Архикатедральний собор.

21 грудня 2001 року – депутати Тернопільської обласної ради 3-го скликання затвердили герб і прапор Тернопільської області.

Герб: у синьому полі навхрест золоті меч та ключ, над ними – три срібні вежі. Щит може накладатися на золотий пшеничний сніп, декоративні гілки, перевиті малиновою стрічкою й увінчані золотим Тризубом.

Меч і ключ відображають історичну роль краю у захисті українських земель та Європи від нашестя завойовників із прадавніх часів. Три фортечні вежі символізують три історичні землі, з частин яких сформована сучасна Тернопільська область, - Галичину, Волинь і Поділля, і характеризують один із найважливіших історичних факторів регіону в якому зосереджено найбільшу кількість оборонних замків України.

Прапор – на синьому тлі три білих вежі з відчиненими воротами. жовтий вертикальний меч руків'ям догори і горизонтальний жовтий ключ борідкою донизу і направо.

21 грудня 2003 року - єпископ Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Михаїл (Сабрига) та ігумен монастиря св.Теодора Студита ієромонах Григорій Планчак освятили святовведенську обитель жіночого монастиря Введення в храм Пресвятої Богородиці у Великих Бірках.

21 грудня 2010 року – з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації звільнено Михайла Цимбалюка, у зв’язку з призначенням головою Львівської ОДА.

21 грудня 2010 року - головою Тернопільської обласної державної адміністрації призначено Валентина Хоптяна. Звільнений з цієї посади 2 березня 2014 року.

Сьогодні, 21 грудня, відзначають День народження кросворду.

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітинки, клітинки розмістив у смужки і назвав нову головоломку «cross-word puzzle». Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету «Нью-Йорк уорлд», де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

First_crossword
First_crossword

Сьогодні – День зимового сонцестояння.

Під час зимового сонцестояння спостерігається найкоротший день, на зміну якому приходить найдовша ніч. Власне, той момент часу, у який центр Сонця проходить через найпівденнішу її точку, що має схилення -23° 27', цьогоріч припадає на 16:28 за київським часом.

Поступово зимове сонцестояння зміщується у часі, адже сонячний рік не збігається з календарним. Вченим День зимового сонцестояння сигналізує про початок астрономічної зими.

Давним-давно існувала цікава традиція: щороку взимку дзвонареві, який оголошував про народження сонця, вручали 24 срібняки, а влітку, коли бідолаха сповіщав, що «сонце повертає на зиму», його змушували протягом доби сидіти у темниці.

На Русі День зимового сонцестояння шанували ще за часів язичництва. «Сонце — на літо, зима — на мороз», — говорили в народі. Настання найдовшої ночі пов’язували з волею Карачуна — жорстокого повелителя темряви, морозів і вічної холоднечі.

Наші предки в День зимового сонцестояння святкували Новий рік, разом з яким на Землю спускався Коляда — Молоде Сонце, бог духовного відродження та веселощів. В його честь запалювали величезне багаття та пекли обрядовий хліб у формі сонця.

Результат пошуку зображень за запитом "День зимового сонцестояння"

21 грудня в Нідерландах святкують День святого Томаса;

21 грудня в Ісландії відзначають Йоль – свято середини зими;

21 грудня 1891 року в США пройшов перший в історії баскетбольний матч.

Іменини сьогодні святкують Анфіса, Кирило, Потап.

Вибір читачів за тиждень

Відео