Оксана Бучко

Учні сільської школи на Тернопільщині можуть фотографувати космос (фото)

DSC_9160 (Copy)

Хороший результат співпраці громади та іноземних партнерів показали в Байковецькій ОТГ на Тернопільщині. На території громади у Лозівській школі відкрили першу в Україні сільську обсерваторію, де діти зможуть бачити та фотографувати об’єкти ближнього та віддаленого космосу, як при безпосередній роботі з телескопами так і через інтернет - на сайті обсерваторії.

- Протягом цього року ми працювали з Байковецькою громадою над розробкою стратегічного плану із залученням мешканців громади, - зазначила заступник директора програми USAID DOBRE Юлія Єсмуханова під час відкриття обсерваторії. - Одним з пріоритетних напрямків розвитку громада зазначила підвищення якості освіти, більш раціонального та ефективного використання ресурсів та модернізації навчальних закладів. Облаштування першої сільської автоматизованої обсерваторії в Байковецькій ОТГ дозволить школярам мати кращі можливості доступу до якісної сучасної освіти. Ця обсерваторія - це лише перший проект, що надасть такі можливості. Найближчим часом разом з громадою ми плануємо працювати над поліпшенням спортивної інфраструктури в громаді та підвищенням якості наданням місцевих послуг.

Обсерваторію облаштували потужним телескопом з автонаведенням, сучасним компʼютерним обладнанням та навчальними практичними матеріалам. Проект реалізували за кошти програми USAID DOBRE, яка виділила понад 120 тис. грн та власного внеску громади у сумі понад 90 тис. грн. Окрім того, до важливої справи долучилися небайдужі представники громади та місцеві школярі, які допомогли облаштувати приміщення обсерваторії.

- Однією із цілей громади є втілення слів Артура Шопенгауера «Кожне дитя певною мірою геній і кожен геній певною мірою дитя», - зазначив голова Байковецької ОТГ Анатолій Кулик. - На моє глибоке переконання, перша сільська автоматизована обсерваторія дозволить дітям відчути себе геніями, а дорослим загорітися дитячою цікавістю і дослідницьким азартом.

1bc51be110c3f783951a9b2afac47f6a (Copy)
1bc51be110c3f783951a9b2afac47f6a (Copy)

DSC_9073 (Copy)
DSC_9073 (Copy)

На базі обсерваторії проводитимуться заняття астрономічних гуртків, науково-дослідні роботи Малої академії Наук (МАН), семінари, зустрічі для всіх бажаючих жителів громади та гостей, додав вчитель фізики та астрономії Лозівської опорної школи Михайло Шемеля. Така сучасна обсерваторія сприятиме розвитку STEM-освіти в громаді.

DSC_9186 (Copy)
DSC_9186 (Copy)

DSC_9188 (Copy)
DSC_9188 (Copy)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео