Віра Олександрович

Тернопільщина: торік не працювали, а в 2017 році дали 210 мільйонів

mytnutsia

На суму понад 1,1 млрд грн уже поповнили бюджет країни працівники Тернопільської митниці ДФС.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Із початку цього року митники до бюджету перерахували 1 млрд 124 млн грн, - каже керівник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович. - За такий же період 2016 року адміністрували 822 млн грн. Тобто зростання до минулого року склало 302 млн грн, або 37%.

У розрізі видів податків сплатили: - 963,6 млн грн - податку на додану вартість (ПДВ), що на 222,3 млн грн, або на 30% більше, ніж за 11 місяців торік (741,3 млн грн); - 124,3 млн грн - мита, зростання порівняно із відповідним періодом торік становить 55,5 млн грн, або 81%; - 33,4 млн грн акцизного податку, що на 23,4 млн грн, або більш як утричі, ніж торік; - 2,6 млн грн плати за здійснення митних формальностей та інших надходжень, що на 44% більше, ніж торік.

Найбільший вплив на зростання надходжень мало збільшення обсягів ввезення легкових автомобілів громадянами. Так, за 11 місяців 2017 року н6а митниці сплатили 179,3 млн грн (16% від загалом адміністрованої митницею суми податків – прим.). Торік було всього 55,7 млн грн. Отож, зростання на 123,6 млн грн, або утричі.

Ще одним чинником збільшення надходжень стало оформлення підприємств, які не працювали минулого року, - додає Оксана Антонович. - Усього підприємства, які не працювали торік, у січні-листопаді сплатили 210 млн грн, або 19% від загальної суми.

Одним із факторів, які сприяли збільшенню надходжень, є зростання обсягів ввезення товарів найбільшими платниками податків.

Тільки п’ять найбільших платників, що здійснюють свою діяльність у зоні Тернопільської митниці ДФС, сплатили до бюджету 357 млн грн, - уточнює вона. – Це становить 32% від загалом адміністрованої митницею суми. Тобто зростання до показників минулого року - майже на 108 млн грн, або на 43%.

Позитивно вплинув на статистику і такий фактор, як оформлення на Тернопільській митниці підприємств із місцем обліку в інших областях України. Так, у січні-листопаді працювало 75 підприємств, які сплатили 152 млн грн (14% від загальної суми податків – прим.).

Загальна сума додаткових надходжень - 46,6 млн грн, тобто 4,1% від адміністрованої суми податків, - продовжує Оксана Антонович.

Серед товарів, при митному оформленні яких сплатили найбільше податків, переважають легкові автомобілі; сідельні тягачі і трактори колісні; машини або механізми для збирання або обмолоту сільськогосподарських культур; причепи і напівпричепи для перевезення вантажів, а також свіжоморожена риба.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео