Віра Олександрович

Отакої: у Тернополі не хочуть лікувати жителів кількох районів?

Депутати5

Аби захистити інтереси місцевих медиків і пацієнтів, депутати Тернопільської міської ради ухвалили звернення до Кабінету Міністрів України і обласної держадміністрації.

Отже, 24-ма голосами «за» вищу владу попросили створити Тернопільський госпітальний округ лише у межах обласного центру, тобто на базі міських лікувальних закладів.

До речі, доповідав із цього питання начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислав Левчук. І депутати ані до нього, ані до тексту звернення запитань не мали. Постійна гуманітарна комісія міської ради все погодила.

Цитуємо текст звернення: «Розпорядженням Кабінету Міністрів від 22.03.2017 р. за № 204-р «Про затвердження переліку і складу госпітальних округів Тернопільської області» на базі лікувально-профілактичних закладів Тернополя створили Тернопільський госпітальний округ, що повинен забезпечувати надання вторинної медичної допомоги населенню Тернополя, Тернопільського району, а також Підволочиського, частини Збаразького, Гусятинського і Зборівського районів.

Маючи в своєму складі більше половини міських жителів Тернопільського округу (217 тис. із 400 тис. чол.), внаслідок недосконалості квотного формування Госпітальної ради, місто залишилося без своїх представників у керівництві Госпітального округу. Ми глибоко стурбовані відсутністю конструктивного підходу у сфері реформування медичної галузі. У результаті цього буде втрачено можливість ефективної організації і координування роботи медичних закладів міста, а жителі громади можуть залишитися поза межами ефективного, комфортного та якісного отримання медичних послуг, гарантованих Конституцією України.

Фінансова спроможність Тернопільської громади, задовільна матеріально-технічної база лікувально-профілактичних закладів міста, що перетворені у комунальні некомерційні підприємства і в складі яких є заклади планового, інтенсивного та відновного лікування, дає можливість створити госпітальний округ у межах Тернополя.

Тому, розуміючи всю відповідальність перед тернополянами за їхнє здоров’я, із метою забезпечення реалізації прав жителів громади на отримання належної медичної допомоги, керуючись Примірним положенням про госпітальний округ, просимо розглянути можливість створення Тернопільського госпітального округу у межах Тернополя».

Оскільки реформа медичної галузі фактично набере обертів у 2018-му, довго чекати на відповідь, вочевидь, не доведеться. Втім, чим це обернеться для жителів районів, наразі прикріплених до Тернополя, - невідомо.

Про цікаве, що також відбулося на сесії міської ради, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео