Орест Сарматський

Місце у Тернополі, де твориться культурний простір (фоторепортаж)

u01

Етногалерея «Спадок» відзначила першу річницю з часу створення.

Під завісу року, що минає, етногалерея «Спадок» родини Тараса та Ірини Демкур зібрала шанувальників культурної спадщини, людей небайдужих до автентичного мистецтва, знавців прадавніх ужиткових речей, мистецтвознавців, краєзнавців. А причина такої зустрічі одна – відзначити рік діяльності першої на Тернопільщині етногалереї.

Своєрідним музичним зачином події стали колядки учнів музичного училища, що задало імпрезі передсвяткового новорічно-різдвяного настрою.

- Наша галерея, яка запросила сьогодні своїх друзів, була задумана її авторами - родиною Тараса та Ірини Демкур як галерейний простір, який не просто буде демонструвати старожитності, а діятиме і вчитиме молоде покоління тому, що нашу спадщину, наше минуле, наше коріння треба берегти, - таким словами розпочала своєрідний екскурс до витоків створення етногалереї голова громадської організації «Туристична асоціація Тернопілля» Наталія Волощук.

 

u03
u03

- І рік, що минає, для нашої галереї був насичений низкою проектів. Одразу ж скажу, у галереї небагато працівників, але якби не наші соратники – друзі, однодумці, ми навряд би встигли зробити так багато. Отож, рік тому цей зал заледве вмістив триста осіб, які прийшли сюди на відкриття цього культурно-мистецького простору. А потім був лютий місяць – презентація нашої області у Києві – «Благословення Тернопілля», промоція туристичного потенціалу в Українському національному інформаційному агентстві. Пізніше із експонатами галереї побували у сусідній, Хмельницькій області, у Полтаві, Дніпрі, де презентували нашу тернопільську, місцеву спадщину. І кожна така поїздка – це крок до об’єднання, взаєморозуміння на рівні областей. Згадуються і відвідини Чернівців, де розповідали про основу нашої колекції – борщівську домотканну вишиту сорочку, участь у флеш-мобі до Дня вишиванки. Великою несподіванкою для нас були запросини українською діаспорою у Прагу, де ми презентували наш «Спадок» і всю Тернопільщину. Була і «Етно-вечірка» у Києві, перший пробний, дефіле-променад в автентичних українських строях, в якому взяли участь відомі жінки Києва та України – митці, художники, співачки. Це було барвисте дійство, яке спонукало нас до подальшого поступу. Побували і на Світовому конгресі українців у Львові. То були три дні напруженої роботи в етно-галереї, комунікації із представниками української діаспори світу, пропозиції до подальшої співпраці, щоб Тернопільщина показувала, яку вона має велику духовну спадщину. А участь у мистецькому фестивалі «Борщівська вишиванка»! Там ми демонстрували фільм «Спадок нації», привезли туди високих гостей із столиці, з Міністерства  культури, аби вони побачили це диво – борщівську вишиту сорочку, задумались над тим, аби надати цьому народному феномену статусу нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Ми вважаємо, що це – завдання номер один усієї нашої громади. Була й імпреза «Парад націй» за участю кількох десятків послів світу, де кожна країна демонструвала свою культуру, традиції. І Україну презентувала етногалерея «Спадок». Тоді, до честі Тараса та Ірини Демкур, дипломати зробили дуже солідний благодійний внесок на підтримку дитячого будинку у Тернополі, - згадала Наталія Волощук.

На її переконання, тема етно, спадщини, завжди повинна бути поєднана із різними, креативними напрямками розвитку культури. Ми тоді будемо зрозуміліші для простого європейця, це дозволить увійти у це розмаїття європейської культури і вкорінитися у ній.

Розповіла пані Наталя і про те, як до Дня Незалежності знамениті українки, серед яких телеведуча Леся Никитюк, співачка Марія Яремчук, олімпійські чемпіонки Лілія Подкопаєва, Ольга Харлан та інші, стали учасницями фотопроекту «Urban girls 26».

u02
u02

Учасницями фотопроекту було 26 дівчат, проте всі вони знімалися парами, символізуючи дружбу, солідарність і командну роботу українок. Втілити у життя ідею порталу взявся fashion-фотограф Олександр Порубаймих. І що важливо, героїням фотопроекту пощастило приміряти унікальні вишиванки з віковою історією з тернопільської етно-галереї «Спадок». Варто відзначити, що старовинні атрибути образу були доповнені речами українських і світових брендів.

- Не можу не згадати і про відкриття виставкового арт-проекту «Орнаментальна ДНК», який тривав у жовтні 2017 року в приміщенні Центру сучасного мистецтва Анкари CerModern. «Орнаментальна ДНК» - це українсько-турецький проект, який презентує орнаменти двох країн у метафоричній експозиції, яка в сучасній і оригінальній формі показує витвори народного мистецтва, містить культурологічні пояснення значення орнаментів, а також інтерактивні доповнення. До створення експозиції долучилися і Тарас та Ірина Демкури, Лариса Пілюгіна, Ярина Винницька, Арт-платформа «Ковчег Україна», Patoka Studio, гурт «Курбаси» та колекціонер килимів Хільмі Демірджі. Так що, два місяці рушники з нашої колекції прикрашали Туреччину разом із турецькими килимами, - розповіла Наталія Волощук.

 

u08
u08

- Було б помилково думати, що ми працювали тільки на виїзді. Ми завжди думаємо про те, щоб громада Тернополя, усі мистецькі об’єднання хотіли гуртуватися і долучатися до наших спільних проектів. Тому приємно, що їх зацікавили зустрічі із Роксоляною Шимчук, презентація книги про нашу велику землячку, мисткиню Ярославу Музику, презентація двох арт-буків, які посіли на форумах видавців у Львові призові місця. А ще – були вже традиційні Дні моди, участь у знаменних подія навчальних закладів міста, - додала Наталія Волощук.

За її словами, нематеріальна спадщина Тернопільщини – це могутній етноресурс, який можна і треба використовувати, що і робить етногалерея, співпрацюючи з іншими етногалереями, творчими об’єднаннями. «Спадок» став справжнім посланцем культурної дипломатії, за рік тут побувало близько 20 іноземних делегацій, відбулося понад 100 учнівських екскурсій, десятки фотосесій із студентами вишів Тернополя, чиї світлини розходяться усім світом.

Вітаючи присутніх у залі, віце-президент Міжнародної торгової палати Тарас Демкура, сказав, що етногалереї «Спадок», узагалі – то не рік, а набагато більше, адже вона має давні витоки.

- Ми тут зберігаємо світлини моїх дідів-прадідів і родини моєї дружини Ірини, де усі у вишиванках. Так що, це все передалося нам від наших предків. А наше завдання – зберегти цю культуру для прийдешніх поколінь. Понад 15 років збирали, колекціонували давні народні артефакти. Навколо етногалереї утворилася дружня спільнота, яка робить загальну справу – збереження та примноження культурної спадщини, - підкреслив Тарас Демкура.

u04
u04

Привітати ініціаторів створення та працівників етногалереї «Спадок» з річницею від дня заснування прийшли голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, заступник міського голови Леонід Бицюра, представники вишів, музеїв, шкіл.

u07
u07

Свою, музично-пісенну лепту внесла і відома українська співачка, переможниця конкурсу імені Квітки Цісик Оксана Муха. А заслужений майстер народної творчості України Людмила Павлова подарувала етногалереї серію самобутніх ляльок-мотанок.

u05
u05

u06
u06

Уся, направду, домашня, невимушена атмосфера зустрічі в етногалереї «Спадок» засвідчила: культура є серцевиною наших духовних цінностей. І, якщо ми хочемо підтримати цю систему цінностей, у якій живемо, суспільству потрібно сфокусуватися на культурі, зробити все можливе, щоб зберегти культурну спадщину України, щоб українці розуміли, що Україна як держава належить саме українцям, які мають доволі багату історію і різноманітну культуру.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео