На Тернопільщині і досі збереглися неймовірні пам'ятки архітектури (фоторепортаж)

замки

Замок-фортеця в Кудринцях побудована в 1615 році магнатами Гебуртами, на пагорбі, що височить над місциною. В той час містечком володів Микола Гербурт. Сам пагорб нашарування білого мармуру, його білі плити виходять на поверхню. Твердиня задумана, як одностороння фортеця, до якої можна вільно дістатися лише з півночі. Замок мав три башти. Одна башта збереглася до нині, друга частково зруйнована.

Чудовий вигляд (фото не моє).

Зі сходу підхід до замку був практично неможливим, бо одразу за мурами починається урвище, що спадає до річки Збруч. З заходу за мурами також досить крутий схил. З півночі, висока надбрамна вежа, міцні ворота з мостом, що піднімався на ніч, потужна оборонна башта, стіни товщиною більше 1,5 метри, глибокий рів та земляний насип, пише castlesua.

Хоча фортеця була неприступною, в 1648 році її взяли козаки Максима Кривоноса (н/в -1648), під час Визвольної війни. Польський гарнізон покинув фортецю, коли козацьке військо було на підході. Захоплювали фортецю і турки в 1672 та 1694 роках.

 На початку XVIII століття замок переходить у власність Гуменецьких, які перетворюють фортецю в замок-резиденцію. До східної стіни прибудовуються житлові приміщення, мури та башти відновлюються та підсилюються. Далі власниками замку були Козібродські, які зібрали в замку чудову колекцію картин та старовинних меблів. Далі замком володіли Пшибиславські і Модземевські. Запустіння фортеці почалося коли замком володіли євреї Бартфульди в XIX столітті.

 
Південна стіна з потайним лазом

У південній вежі замку розпочинався підземний хід, який зараз засипаний. На подвір'ї замку можна знайти місце де колись був колодязь, зараз це неглибока яма. Розміри замку були цілком пристойні. Довжина стін замку складає 75 метрів, а ширина 25 метрів. Хоч від замку залишилось не дуже багато, але велич та краса цих романтичних та величних залишків зачаровує.

  ПОДОРОЖ ЗАМКОМ

Вибір читачів за тиждень

Відео